Zlato z módy nikdy nevyjde


Možná se vám už stalo, že jste si objednali nějaké zboží přes internet a jeho kvalita neodpovídala vašim představám. Naštěstí máte právo zboží i bez udání důvodu do 14 dnů vrátit. Horší situace je ale se šperky, tam na první pohled nepoznáte, že nesplňují slibované parametry. Proto je zvláště u šperků důležité vybrat si solidního prodejce.

Zda můžete nakupovat bez obav, lze tušit už z toho, že má prodejce dohodu s Puncovním úřadem o pravidelných kontrolních nákupech (prováděných pod jinou identitou). Na svých webových stránkách má pak obchod právo uvést logo Puncovního úřadu, jako je tomu například na stránkách www.klenotnictvi-online.cz. Dalším důležitým parametrem je delší historie společnosti a síť kamenných prodejen. Máte tak pojistku, kdyby internetový obchod přestal v případě potíží komunikovat.

U zakoupeného zboží si zkontrolujte přítomnost povinného označení. Každý šperk z drahého kovu na sobě musí mít vyražené ryzostní číslo nebo punc. Na stříbrných špercích do váhy tří gramů a u zlata do půl gramu musí být uvedeno ryzostní číslo, těžší šperky musí mít vyražený státní punc. U čtrnáctikarátového zlata zobrazuje punc hlavu labutě, v případě nejběžnějšího stříbra (925/1000) hlavu kamzíka.

A jaké šperky se letos nosí? Důraz je kladen na ženskost a jednoznačnou volbou je zlato. Jeho výhodou je, že na něj nebývají alergické reakce. Pokud vám zlaté šperky činí potíže, může to být příměsí niklu nebo jiného kovu, který se do bílého zlata přidává. Volte proto kvalitní výrobky, které splňují přísné normy.

Módní je bílé i žluté zlato, vyberte si podle svého vkusu a stylu. S oteplujícím se počasím se více odhalujeme a musíme tedy myslet na doplňky vhodné k naší barvě pleti. Ke světlejším typům se prý hodí spíše zlato žluté, na tmavší pleti vynikne bílé. Jestli vás baví trochu si s módou hrát, zkombinujte náušnice, prsten a přívěšek z různých kolekcí, jen pamatujte na jednotící prvek třeba v podobě použitých kamenů. 

ukazka kombinace ruznych sperku

Nejste-li si jistá, vybírejte raději z nabízených souprav. K jarnímu outiftu se skvěle hodí například zlatá souprava se svěže zelenými kamínky.

zlata souprava se zelenymi kaminky

Nosíte-li ráda prsteny, ale vadí vám při práci, použijte je jako přívěsek. Na řetízek se hodí jakéholiv decentní prstýnky.

moderni prsten z bileho zlata

Zlaté šperky jsou samozřejmě dražší než bižuterie, ale při správném nákupu máte jistotu, že na své kůži nenosíte nic škodlivého. A navíc jsou nadčasové, můžete je na pár let odložit a po nějaké době se k nim bez obav vrátit. Nebo je předat vaší dceři, která bude určitě s radostí nosit „šperk s příběhem své maminky“.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.