Módní stylistika radí, jak vybrat správné líčení a outfit


Víte, jaký jste barevný typ? Sedí k vám zima nebo spíše jaro? Pokud si na tuhle otázku nedokážete odpovědět, jste tu správně.

Vědět o svém barevném typu rozhodně není na škodu. Jeho určení vám pomůže nejen s vhodným líčením, ale dokonce i s oblékáním. Barevný typ se určuje pomocí šátkového testu. Jeho určení však není zcela snadné a pokud se pomýlíte, výsledný efekt může být katastrofou. Proto to doma nezkoušejte a raději se svěřte do rukou někoho, kdo tomu skutečně rozumí... jedině tak dosáhnete nejlepšího výsledku. O šátkovém testu a změně vizáže jsme si dnes popovídali s módní stylistkou Monikou Romanowskou.

Chtěla bych změnit vizáž, ale nevím jak na to, čím začít?
Proměna vizáže je důležitým krokem, a proto nejdříve bych doporučila si ujasnit, proč chcete změnit svoji image. Důvody hrají velmi důležitou roli a je potřeba vizáž navrhnout tak, aby tu roli splňovala. Chcete být více sexy pro svého muže? Chcete zapadnout v novém zaměstnání? Chcete působit více sebevědomě či naopak něžněji? Tím je potřeba začít a následně vytvořit image na míru, tak aby splňovala zadání, ale taky, aby Vám primárně slušela. A to už je jednoduché – stačí znát svůj barvený typ, tvar obličeje a tvar postavy. Nejdůležitější dle mých zkušeností je správně určit právě barevný typ, potom už je proměna vizáže celkem snadná. Mnoho našich klientek teprve potom zjistí, že mnoho let volily nevhodné barvy oděvu, vlasů a líčení.

O barevném typu jsem slyšela, ale blíže jsem se nezajímala. Jak zjistím, jaký jsem barevný typ?
Barevný typ je daný od narození a nemění se po celou délku života (ani opálení v létě či šedivění vlasů nezmění Váš barevný typ). Slušivost barev začnete vnímat nejspíše až při prvních známkách stárnutí. Správný odstín dokáže totiž zamaskovat nedostatky, a proto s věkem barvy více řešíme a hledáme ty, které nás tak trochu vylepší (např. zmírní zarudnutí pleti, projasní kruhy pod očima, změkčí vrásky či potlačí dvojitou bradu). Nejspolehlivější metodou určování typu je tzv. šátkový test. Nedoporučuji tabulkovou metodu, kterou najdete na internetu, čili seznam typických vlastnosti každého typu. Většinou se najdete hned v několika typech. Šátkový test určí se 100% jistotou, jaký barevný typ jste.

V čem spočívá šátkový test?
Nejdříve je potřeba se odlíčit a zneutralizovat odstíny kolem sebe (zakrýt vlasy a oblečení do bílé látky). V tomto „převleku“ si sednete ke speciálnímu zrcadlu, osvětlenému žárovkami v neutrální barevné teplotě (5500° K). Až v takových podmínkách lze testovat různé typy barev, nejdříve teplé a studené a potom různé podtóny (červený, žlutý, modrý a fialový). Je také možné jít více do hloubky a kromě barevného typu (jaro léto, podzim, zima) zjistit správné nasycení barev a správnou úroveň zářivosti. Takto vlastně určíme jeden z 12 barevných typů. Důležité je vědět, že každý typ má ve své škále všechny barvy. V každém z nich najdete červenou, fialovou, či zelenou, ale liší se svým odstínem.

Proč je důležitý výběr správného oblečení podle barevného typu?
Jakmile zjistíte svůj barevný typ, máte jasno v tom, jaké nosit oblečení, odstín vlasů, líčidla, šperky či doplňky. Navíc vše Vám bude k sobě ladit – to je velká výhoda. Jakmile tedy tápete v tom, jestli nosit zlato, či stříbro, pokud nevíte, jaká je ideální barva Vašich vlasů a jaký odstín oblečení způsobí, že omládnete, barevná typologie to vše vyřeší.

Musí barva vlasů vždy korespondovat s líčením?
Ano, vždy je lepší, když účes a líčení jsou sladěné. To ale neznamená, že když máte, řekněme, ostružinový odstín vlasů, tak jedině fialové oční stíny Vám budou slušet. Jde o podtón barvy (odstín, neboli nádech) – to by mělo vždy ladit mezi oblečením, líčením a vlasy.

Je líčení stejné během celého roku nebo se přizpůsobuje ročním obdobím?
Líčení určitě je dobré přizpůsobit ročnímu období, ale nejde o to, že na podzim máte nosit rezavé stíny a v létě blankytně modré. Takhle to nefunguje. Obvykle na podzim/zimu ztmavujeme líčení, volíme výraznější rtěnky či lak na nehty. Na jaře je dobré volit veselejší, zářivější barvy a v létě vzdušné, v kombinaci s bílou či modrou (námořnický styl). To vše lze dodržet v rámci libovolného barevného typu. V každém je poměrně široká škála vhodných odstínů včetně bílé, černé či hnědé barvy.

Musí být denní a večerní líčení odlišné?
Ano, musí. Už jen kvůli tomu, že líčení budete prezentovat v jiném osvětlení. Denní světlo vyžaduje jemnější stínování, menší kontrasty a méně viditelné vrstvy. Večerní líčení naopak potřebuje výraznější barvy, více zářivosti či konturování/rámování oka. Denní líčení ve večerním osvětlení zanikne a večerní líčení v denním světle bude vypadat příliš tvrdě či dokonce vulgárně.

Jak poznám, jestli je mé líčení a oblečení v harmonii?
Je několik klíčů na ladění barev. Jedním z nich je volit jednu barvu ve více odstínech (tmavší a světlejší). Další je volit barvy, které jsou vedle sebe v barevném kruhu, např. oranžovou s červenou, nebo fialovou s růžovou. Zvolíte-li třeba červeno-hnědou halenku, budou k tomu vypadat dobře stíny do oranžova, měděna a samozřejmě i hněda. V případě denního líčení vždy nejdříve zvažte neutrální barvy, čili hnědou a šedou.

Máme podle barevného typu volit i typ a barvu nehtů?
Určitě ano, vyplatí se mít sladěné i nehty. Jelikož je to ale poměrně malá plocha, tak nevadí, když nehty jsou v kontrastu s oblečením (například červené nehty k bílému či modrému oblečení). Pořad ale platí nemíchat teplé a studené barvy mezi sebou, tedy opět se držet jednoho barevného typu.

O šátkovém testu a změně vizáže jsme si povídali s módní stylistkou Monikou Romanowskou ze salonu ProBeauty, za což jí děkujeme.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.