Umíte si umýt vlasy?

09.09.2009 | Krása a móda

Možná Vás naše otázka trošku zarazila. Umýt si vlasy, to přeci umí i malé dítě!

Ve skutečnosti však jen velmi málo lidí dokáže vykonat tuto osvěžující proceduru, aniž by se přitom dopustili některé ze závažných chyb. Které to jsou? Hned Vám prozradíme, na co všechno si dát při mytí vlasů pozor! 

Proč je správné mytí důležité
S mytím vlasů je to podobné jako s čištěním zubů. Obojí je neoddělitelnou složkou naší krásy. Špatné vlasy nebo zuby svědčí o tom, že s naším tělem není něco v pořádku. Když o ně nepečujeme tím správným způsobem, můžeme je značně poškodit, třebaže jsme si koupili ty nejkvalitnější kosmetické přípravky. Správná technika mytí (a následného sušení) vlasů je velmi důležitá. Pokud se od ní totiž odchýlíme, mohou se naše vlasy začít lámat, nadměrně mastit, anebo zbytečně cuchat. 

Dejte si načas
Hektická doba nás svádí k tomu, abychom dělali všechno rychle. Kupříkladu je vědecky dokázáno, že mluvíme dokonce až desetkrát rychleji, než mluvili lidé před sto lety. Vlasy si myjeme také mnohem rychleji, částečně také protože už dávno nemusíme ohřívat vodu. Většina z nás si vlasy obvykle propláchne ve sprše, nejlépe šamponem s označením „2v1“, který v sobě obsahuje také kondicionér, případně „3v1“ kde údajně nechybí ani balzám, opláchne, pořádně vysuší ručníkem a často i fénem s horkým vzduchem. 

Víte ale, že tyto praktické kombinované přípravky mohou vyvolávat nadměrné maštění vlasů? Že rychlé a necitlivé sušení vlasů hrubým ručníkem způsobuje lámavost vlasů? Že horký vzduch z fénu sice vlasy vysuší za mnohem kratší dobu, než vlažný, má však nezřídka na svědomí zvýšený výskyt lupů? 

Dát si načas, to se v případě mytí vlasů vyplácí. Především majitelé snadno se mastících vlasů by měli na všechny zázračné lahvičky od „dvou do pěti v jednom“ raději zapomenout, a používat zvlášť šampón a zvlášť kondicionér, případně balzám. V případě mastných či snadno se mastících vlasů je dobré, nanášet kondicionér až od druhé třetiny délky vlasů. 

Tip: Můžete použít speciální šampóny na mastné kořínky a suché konečky. Koupíte je již od 60 Kč.

Správná mycí technika
Správná mycí technika není o nic méně důležitá, nežli dostatek času a výběr vhodných kosmetických přípravků. Před samotným mytím je dobré, vlasy rozčesat, protože tak zamezíme rozcuchávání vlasů po umytí. Vlasy omyjeme vlasy proudem vlažné vody. Příliš chladná, ani příliš teplá voda není vhodná. Naneseme šampon, napěníme jej s vodou tak, aby vytvořil pěnový povlak po celé délce vlasů, které jemně mneme bříšky prstů. 

Tip: Užívejte si masáž hlavy jako u kadeřníka a nepospíchejte.

Oplachování a sušení 
Když jsou vlasy umyté, důkladně je opláchneme, aby na nich nezůstal žádný šampón. Dle potřeby naneste kondicionér či balzám a znovpropláchněte, nejlépe studenou vodou s kapkou citrónu, která dodá vlasům přirozený lesk. 

Z umytých vlasů opatrně vymačkáme vodu do připraveného ručníku, který by měl být vždy úplně čistý. Následně vlasy zabalíme do turbanu z tohoto ručníku a počkáme, než se do něho vsákne zbývající voda. 
Mezitím můžeme naší pleti dopřát čistící nebo výživnou pleťovou masku. 
Vlhké vlasy necháme buď volně uschnout, nebo je vysušíme chladnějším vzduchem z fénu. 

Praktické tipy 
Ne každý má to štěstí, že mu stačí, umýt si občas vlasy šamponem pro normální vlasy, a pak už se může jen pyšnit přirozeně krásnou hřívou, aniž by jí musel věnovat speciální péči. Závěrem Vám přinášíme několik tipů pro jemné, suché a barvené vlasy. V případě jemných vlasů, které se snadno mastí, Vám navíc doporučujeme šampóny často střídat. U suchých vlasů nezapomínejte na kosmetické přípravky s obsahem přírodních olejů, které uzavírají vlhkost uvnitř vlasového vlákna. Barvené vlasy zase ocení, když jim v intervalu mezi návštěvami u kadeřníka dopřejete požitek z tónovacího šampónu. 

Ať je Vaše korunka krásy co nejzářivější! 

Přečtěte si také:

Navštivte také: Parfumerie, Módní trendy

Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.