Dentální hygiena aneb zuby jako perličky


Důkladně si je čistíte, používáte zubní nit i ústní vodu. I tak vám ale zubař vždy najde kaz a úsměv vám kazí zubní kámen a hnědé skvrnky od kávy. Co s tím, říkáte si s vyceněnými zuby při pohledu do zrcadla?

O dentální hygienistce jste určitě slyšeli, ale už jste u ní byli? Mnozí z nás se domnívají, že náplní práce zubní hygienistky je zubní hygiena, tedy kontrola stavu chrupu pacienta a doporučení nejvhodnějšho čištění. To je sice pravda, nicméně je to právě ona, kdo se stará o odstraňování zubního kamene ultrazvukem a pigmentací působených barevnými nápoji a kouřením pomocí pískování nebo lešticí pastou. Díky těmto a dalším úkonům šetří čas nejen zubnímu lékaři, ale také vám. Pokud totiž uděláte pro hygienu dutiny ústní maximum, je možné, že při další návštěvě ordinace zůstane vrtačka vypnutá. Kaz ani parodontóza nebudou mít šanci. I vy však musíte přiložit ruku k dílu.

 

Kartáčky a dentální nit 
Kromě způsobu čištění je neméně důležitý také výběr vhodných kartáčků. Dnešní trh nabízí mnoho druhů a tak člověk mnohdy neví po čem sáhnout. „Úplně nejlepší je obyčejný měkký kartáček s rovně zastřiženými štětinami a přímým držadlem,“ říká Marie Žáková „současně je důležité říci, že čím tvrdší kartáček, tím hůře, protože tvrdý kartček nadměrně poškozuje dásně a tím dochází k jejich rychlejšímu ústupu a zároveň se vybrušuje sklovina v krčkových oblastech zubů“. Běžný kartáček se ovšem nedostane do všech míst. Ty nejrizikovější jsou mezizubní prostory. Pro jejich čištění slouží mezizubní kartáčky a dentální nit nebo páska. Velikost mezizubních prostor a velikost kartáčku je nejlépe nechat posoudit zubní hygienistkou. „Čistit by se měly všechny mezizubní prostory. Zubní niť nebo páska se používají v případě spíš těsných mezizubních prostor. Pokud jde o širší mezírky mezi zuby, je ideální kombinace obojího – niť a mezizubní kartáček, protože dentální niť nemá tak velkou čistící plochu.“ podotýká Marie Žáková.  

Pasty a ústní vody jsou jen kosmetika
Reklamy chrlí ze všech stran informace o důležitosti a nezbytnosti té které zubní pasty a ústní vody. Pravda je ovšem trochu jiná. Marie Žáková to objasňuje : „Zubní pasta je důležitá pouze v případě, že obsahuje fluor. Jeho dodání je její důležitou funkcí. Zároveň usnadňuje a zpříjemňuje čištění zubů. Jinak se jedná o stránku pocitovou. Stejně tak i ústní vody. Ani pasta ani vody samy o sobě nezabraňují kazivosti zubů. To lze předcházet jen dokonalým a správným čištěním chrupu.“ Doporučení jak zuby nejlépe čistit a čím, to je jednou z hlavních činností zubní hygienistky.

Pravidelnost je nejdůležitější
Zuby bychom si měli čistit nejméně 2x denně (po snídani a před spaním). Doporučuje se ovšem čištění po každém jídle. Není třeba pokaždé čistit i mezizubní prostory, ale na noc by to mělo být samozřejmé. Kromě čistění zubů je neméně důležitá i odborná péče. Zubní ordinaci bychom měli navštěvovat nejlépe každého půl roku. „Pravidelné prohlídky zubním lékařem nebo hygienistkou mohou včas odhalit problémy ještě v zárodku, než se z nich vyvine skutečně závažný problém,“ uzavírá Marie Žáková.

www.erpetmedical.cz

Přečtěte si také:

Navštivte také: Kosmetika, Módní trendy

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.