Stavět rodinný dům na klíč nebo svépomocí?

24.05.2017 | Bydlení

Pokud už jste se rozhodli, že chcete bydlet ve svém vlastním domě. Je nutné na samém začátku udělat velké rozhodnutí.

Musíte se rozhodnout, zda si koupíte dům postavený nebo postavíte nový. U nového domu je pak nutné ještě jedno rozhodnutí, svépomocí nebo výstavba na klíč? V našem článku vám představíme pro a proti obou variant a třeba vám pomůžeme s rozhodováním.

Varianta koupit postavený dům
Jedna z variant, která se nabízí, když se rozhodnete koupit vlastní dům je koupit dům už postavený. Nemusíte se tak starat o žádné starosti spojené s výstavbou a můžete se prakticky okamžitě nastěhovat. Ovšem velkou nevýhodou je, že dům už je hotový, místnosti jsou dané a celkové dispoziční řešení je neměnné.

Nabízejí se tak dvě možnosti, nechat dům tak, jak je, a nebo zvolit rekonstrukci. Ta ovšem oddálí stěhování a vyžaduje stavební práce, administrativu a další činnosti, které je potřeba zařídit a vyřešit. Výsledkem je ovšem dům vašich snů s dispozicemi, které jste chtěli.

Výstavba svépomocí
Hlavním argumentem pro variantu stavby svépomocí je výrazně nižší cena než u výstavby “na klíč”. Ovšem je potřeba dodat, že ušetříte, pokud toho zvládnete co nejvíce sami. Takže pokud jste zkušený řemeslník, můžete za některé práce ušetřit. Ovšem stavět dům není jako postavit plot nebo chodník.

Při zařizování výstavby domu nejde pouze o stavební práce, ale také o poměrně složitou administrativu. Je potřeba zařídit celou řadu povolení, projektovou dokumentaci apod. To vše vyžaduje spoustu času a také trpělivosti.

Výhodami výstavby svépomocí je také rozhodně přehled nad vším, co se na stavbě děje. Majitel si tak může sám vybrat kvalitní materiál, kontrolovat jednotlivé etapy výstavby a také může výstavbu kdykoliv zastavit, pokud mu zrovna docházejí finance a začít opět stavět až finance získá.

Výběr firmy a pozor na smlouvu
Výstavba rodinných domů na klíč představuje kompletně dodavatelsky realizovanou stavbu, která přináší řadu výhod. první největším argumentem je, že stavba je provedená odborně. Veškeré práce jsou koordinované, doba výstavby se tak výrazně zkracuje a navíc na dům postavený odbornou firmou se vztahuje záruční lhůta za možné vzniklé vady.

U výstavby “na klíč” je zásadní správný výběr stavební firmy. Je potřeba vědět, že je firma zkušená, má za sebou spokojené zákazníky, jaká je její struktura, schopnosti, finanční zázemí a jak firma funguje. Co nesmíte podcenit je informace co vše obsahuje cena za výstavbu. Je vždy důležité, zda se jedná o cenu konečnou včetně daně nebo nikoliv.

Když jsme u té ceny, je důležité vědět, jak se účtují vícepráce. Ty je vždy důležité řešit písemnými dodatky ke smlouvě a musí mít přesně dohodnutou cenu. Stejně tak je důležité mít ve smlouvě stanovené termíny a výši splátek. Co ve smlouvě nesmí chybět jsou oboustranné pokuty. To znamená pokuty za nesplnění termínu realizace ze strany firmy nebo také pokuta za pozdní úhradu ze strany klienta. Smlouvu nechte zkontrolovat právníkem a také si na výběru stavební firmy dejte záležet.

7+1 důvod, proč stavět “na klíč”
1. stanovené záruky
2. termín dokončení stavby je pevně daný
3. rychlejší výstavba
4. firmy nakupují materiál výhodněji
5. dosažení parametrů vyhovujících nárokům na úsporu energií
6. okamžité řešení problémů, vad a nedostatků
7. firma postupuje podle osvědčeného konstrukčního systému, má tak “vychytané”
    všechny detaily

A jaká je výhoda +1? Máte vše bez práce. Největší výhodou u výstavby rodinného domu “na klíč” je, že se nemusíte o nic starat. Vše zadáte firmě a pak se jen jezdíte koukat na stavbu, jak postupuje. Nemusíte trávit každé odpoledne na stavbě, jezděním pro materiál a sháněním řemeslníků. Čas investovaný do výstavby můžete věnovat rodině a ušetřit si tak fyzické i psychické síly.

Za poskytnuté informace děkujeme firmě MIRAS - výstavba bytových domů Plzeň

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.