Proč si vybrat dřevostavbu?

12.10.2017 | Bydlení | Rozhovory

Stále více lidí touží po vlastním bydlení, což s sebou logicky přináší celou řadu otázek. Tou nejdůležitější je rozhodnutí, zda je lepší klasická zděná stavba náročná na realizaci i náklady, nebo moderní dřevostavba slibující hned několik výhod.

Pravdou je, že dřevostavby se v poslední době těší stále větší oblibě a přiklání se k nim čím dál více lidí. Představují výhodné bydlení jak s ohledem na dobu výstavby, tak i na životní prostředí nebo náklady spojené s jejím provozem.

Jestliže i vy uvažujete o dřevostavbě jako o možnosti vašeho bydlení, jste tady správně. V dnešním článku vám přinášíme rozhovor na téma: Proč si vybrat dřevostavbu? Ve kterém si tento typ staveb společně představíme a především najdeme odpovědi na ty nejdůležitější otázky.

Co si vlastně máme pod pojmem dřevostavba představit?

Dřevostavba je poměrně široký pojem. V první řadě je to stavba, k jejíž realizaci byla použita kvalitní dřevěná konstrukce. Obecně je můžeme rozdělit na dřevostavby prefabrikované a dřevostavby stavěné z jednotlivých komponentů přímo na místě - tzv. systém two by four. Montované domy zahrnují stavby ze sendvičových panelů, kdy se stěny, stropy i střešní desky vyrobí zvlášť a následně smontují dohromady. Každý typ dřevostavby má svá pro a proti.

drevostavba_LARGO

Znamená to, že je stavba domu z panelů rychlejší? Jak dlouho to tedy trvá?

Hned ze začátku je nutné dodat, že realizace dřevostavby je několikanásobně rychlejší, nežli stavba zděného domu. I mezi jednotlivými typy dřevostaveb však můžeme zaznamenat rozdíly v rychlosti stavby. Stavba z panelů je o to rychlejší, neboť jsou všechny její díly již předem připravené a vyrobené. Při realizaci se následně jen smontují dohromady. Doba realizace dřevostavby z panelů se zabudovanou izolací tak jen několik málo dní. A to je opravdu krátká doba, jen si představte, že vám stavba na klíč před očima vyroste už za 11 dní!

Jaké jsou náklady na stavbu? Není levnější rekonstrukce staršího domu?

Finanční nákladovost je jedna z věcí, které zájemce o dřevostavbu nejvíce zajímá. Každý by si přál dokonalé bydlení s co možná nejnižšími náklady. Pokud bychom srovnali peníze vynaložené za rekonstrukci domu staršího data a investici do úplně nové dřevostavby, dostali bychom se na velmi podobná čísla. U RD Rýmařov pořídíte rodinné domy od 2,2 milionů korun. Oproti tomu výdaje za novou střechu a příčky, hydroizolaci, pečlivé zateplení a dalších věcí, které byste byli nuceni vynaložit při rekonstrukci staršího domku, by byly možná ještě vyšší.

montovany_dum_DRAGON_130_EVO

Často slýcháme, že je dřevostavba úspornější nežli zděný dům…je tomu skutečně tak?

Ano. Dřevostavby od RD Rýmařov šetří vaše peníze, protože díky použití kvalitní tepelné izolace obvodových a stropních konstrukcí vynikají výbornou ekonomikou provozu. Navíc, dřevostavbu oproti zděné stavbě mnohem rychleji vytopíte a můžete si tak okamžitě vychutnat tepelnou pohodu.

Jaké jsou možnosti vytápění?

Jako zdroj tepelné energie může být v dřevostavbě zvoleno tepelné čerpadlo, kondenzační plynový kotel či elektrokotel. Jednou z možností jsou i solární panely nebo kotle na tuhá paliva, ve kterých je možné topit kusovým dřevem či biomasou. Pro výběr tepelného zdroje je potřeba brát v potaz velikost vytápěné plochy a tepelné ztráty subjektu.

RD Rýmařov jednoznačně doporučuje pro vytápění využít elektrickou energii a to: buď elektro kotel nebo přímotop, v kombinací s elektrickým podlahovým vytápěním. Důvodem je velmi nízká energetická ztráta domu a pokud využijete levného tarifu elektřiny, veškerá elektronika a celá domácnost bude s nízkými provozními náklady.

Výhodou dřevostavby je, že se snadno zahřeje a vy si tak můžete téměř okamžitě vychutnat tepelnou pohodu. Proto také není potřeba využívat drahé a sofistikované zdroje vytápění jako je např. tepelné čerpadlo, které sice využívá levnější topné médium, ale kvůli vysoké pořizovací ceně se vyplatí u budov s velikou energetickou ztrátou.

Možnost vytápění bychom měli volit i s ohledem na naše pohodlí. Hlavně starší lidé nebo lidé s malými dětmi jistě ocení jednoduchost. Klíčová slova: rodinný dům, montovaný dům, dřevostavba, dům na klíč, RD Rýmařov

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.