SEN O VELKÝCH PRSOU DÁVNO NENÍ NEDOSTUPNÝ

29.08.2011 | Estetická chirurgie

„Nedělala jsem to kvůli práci a už vůbec ne kvůli sebevědomí. Prostě to byl můj sen,“ říká Dominika Mesarošová.

Velká prsa jsou snem mnoha žen – a i když o zvětšení prsou čteme nejčastěji v souvislosti s celebritami, dávno už tato operace žádnou výsadou celebrit není.  Podle průzkumů za rok 2010 zůstává právě zvětšení prsou nejčastějším zákrokem plastických chirurgů vůbec.

                            

Impulsů ke zvětšení poprsí může být celá řada. Malá prsa působí mnoha ženám „mindráky“, připisují jim neúspěchy u mužů a další životní nezdary -  a spolu s poprsím si tak zvednou sebevědomí a sebedůvěru – což je mnohdy prvním krokem k tomu, aby se úspěch dostavil. Někdy chce žena takto potěšit svého partnera, kterému se velká prsa líbí. A důvody mohou být také zdravotní: například asymetrie prsou, kdy jedno je výrazně větší než druhé. A vlastně: důvod nemusí být žádný, kromě toho, že se vám velká prsa prostě líbí.

                                       

„Impuls k tomu, abych podstoupila operaci zvětšení prsou, byl ten, že se mi líbí velká prsa. Nedělala jsem to ani kvůli práci ani kvůli partnerovi  a už vůbec ne kvůli sebevědomí. Prostě to byl můj sen, který mi Klinika GHC splnila,“ odpověděla ve facebookové diskusi s fanoušky jedna z nejslavnějších českých propagátorek silikonového poprsí, Dominika Mesarošová. Ta se během dvou operací z původních „dvojek“ dostala na velikost 4-5.

           
          Dominika Mesárošová

Silikonové implantáty jsou zatím stále nejvyužívanějším způsobem zvětšení prsou, ale v poslední době se začínají uplatňovat také jiné, méně invazivní metody. Jde zejména o zvětšení prsou pomocí vlastního tuku – autotransplantace vyčištěným zpracovaným tukem nebo autotransplantace tukem obohaceným kmenovými buňkami.

„Tyto metody jsou jedinečné v tom, že lékař poprvé může zdokonalit vaše tělo bez umělých implantátů – stačí vlastní tuková tkáň,“  vysvětluje MUDr. Miroslav Krejča, PhD., primář oddělení plastické chirurgie Kliniky GHC. Tato metoda je ideální volbou pro všechny, kdo chtějí zformovat postavu, zdokonalit své tělo či svou tvář přirozenou cestou.

                                          

MUDr. Miroslav Krejča, PhD., primář oddělení plastické chirurgie Kliniky GHC

Odstranění nežádoucí tukové tkáně z určitých částí těla (nejčastěji z břicha, stehen a hýždí) a její přenos do partií, kde je zvětšení či větší plnost žádaná (nejčastěji poprsí), poskytuje řadu výhod. „Jedná se především o tkáň tělu vlastní, takže odpadá riziko některých komplikací, imunitních reakcí a odmítnutí organismem. Naopak u zvětšovaných partií se dosáhne přirozenosti jak vzhledově, tak v konzistenci vyplněných partií. Celkově metoda směřuje k přirozeným, vyváženým proporcím,“ dodává MUDr. Krejča.

Zvětšování vlastním tukem má samozřejmě své limity. Při jedné operaci se zvětšuje pouze o jednu velikost a pro dosažení většího objemu je nutné zákrok ještě opakovat. Předpokládá se také, že máte tuk, který budou moci lékaři použít. Metoda tedy není vhodná pro extrémně štíhlé ženy. Výhodou pak je to, že efekt je trvalý a nejsou nutné žádné reoperace – na rozdíl od implantátů, které je nutné po 10-15 letech vyměnit. Podle všeho si každá z metod najde své příznivce.

A strach z bolesti v souvislosti s operacemi? Tomu se třeba právě citovaná Dominika Mesarošová jen směje. „Po operaci jsem se cítila dobře, dnes už je taková anestezie, že jsem hodinu po operaci chtěla objednat pizzu ;),“ říká.

 

www.ghc.cz

Přečtěte si také:

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.