Jak na akné v dospělosti


Také Vás trápí pupínky, přestože už pěknou řádku let nejste teenager? Poradíme Vám, jak o svou pleť pečovat, abyste předešla výskytu projevů akné, a zároveň ji zbytečně nevysušovala, což vede k předčasnému stárnutí.

Volbu krému nepodceňujte
Správná volba krému je základ. V případě mastné pleti a smíšené pleti (smíšená pleť je mastná pouze v oblasti tzv. T-zóny, to znamená čelo, nos a brada), které jsou nejvíce náchylné k tvorbě akné, doporučujeme používat spíše lehčí denní krémy či séra, které pokožku účinně hydratují, ale příliš nepodporují tvorbu mazu a nezanášejí tak póry.

Nepodceňujte hydrataci
Hydratace je důležitá pro všechny typy pleti, protože podporuje správné fungování pokožky, jehož součástí je odplavování metabolických zplodin, a vytváří ochrannou bariéru, která brání průniku škodlivých látek, mezi nimi UV záření a bakteriím akné. Vyvarujte se nejčastější chyby, které se dopouštějí majitelky mastnější pleti, kterou je, že ve snaze eliminovat mastnotu používají krémy jen minimálně.

S alkoholem opatrně
Výskyt akné často vede i zralé ženy k tomu, aby používaly agresivní kosmetiku s obsahem alkoholu určenou pro teenagery. Ta však není k ošetření zralé pleti vhodná ze dvou důvodů. Zaprvé pokožku nadměrně vysušuje (čímž podporuje tvorbu vrásek) a za druhé nečistí póry do hloubky, což zralejší pleť na rozdíl od pleti dospívajících potřebuje. Nehledě na to, že tonika s obsahem alkoholu zároveň pleť dráždí a stimulují pokožku k další tvorbě mazu.
Tip: Mastnotu lze dobře redukovat použitím kosmetických papírků nebo čisticích masek určených speciálně k redukci mazu.

Jak bojovat s akné

Mačkání jen u odborníka
Neodborné vymačkávání pupínků představuje nejlepší prostředek, jak projevy akné viditelně zvětšit, a zároveň zvýšit riziko infekce. Vyvarujte se proto těchto amatérských zásahů a mechanické čištění svěřte výhradě do rukou profesionální kosmetičky.
Tip: Pokud Vás trápí komedony na nose, použijte kosmetickou náplast, která póry nenásilně a efektivně vyčistí.

Péče o pleť před menstruací
Ke kosmetickému ošetření pleti je ideální doba několik dní před menstruací, kdy je vlivem hormonálních změn výskyt akné nejčastější. Mimochodem víte, že v období těsně před menstruací a během ní je naše pokožka mnohem více náchylná ke spálení než obvykle? Používejte proto krém alespoň s ochranným faktorem SPF 15.

Opalování – pomáhá nebo škodí?
Pobyt na slunci dodává pleti potřebný vitamín D a je tak součástí prevence tvorby akné. V případě závažných forem akné, zejména pokud máte jizvy po akné, se však slunění příliš nedoporučuje.

Zdroj foto: Profimedia

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.