Hezký tvar prsou už napořád? Včera pohádka, dnes realita


Určitě to znáte taky. Před kojením dětí jste měla pěkná prsa. Během kojení jste měla velmi kyprá prsa. A teď, po dvou dětech, pouze marně vzpomínáte na to, co bylo a není.

Proč se tvar prsou mění?
Po odstavení dítěte se totiž přestane tvořit mateřské mléko a mléčné žlázy, které během kojení plnili úlohu jako hlavní výplň, začnou zakrňovat. Tím pádem se začne zmenšovat velikost celého prsu. Pozor, změny probíhají přibližně ještě půl roku po odstavení dítěte. Kojení má také vliv na pevnost tkáně. Zmenšování poprsí může podpořit i výrazné zhubnutí. Bohužel, většinou se prsa na svou původní pevnost už nevrátí, jsou povadlejší a měkčí.

Tvar prsou lze ale také příznivě ovlivnit. Základem je vždy kvalitní podprsenka. Měla by být vhodné velikosti a dobře sedět. Dobře vybraná podprsenka umí hotové divy, to víme všechny. Také lze prsa do jisté míry vymodelovat pomocí cvičení. Díky cvičení se posílí prsní svaly, ty, které tvoří podklad pod mléčnou žlázou, a i prsa díky tomu dostanou hezčí tvar. Bohužel, cvičením nelze napravit všechno. Hlavní podíl na tvaru má retromamární tuk a tkáň žláz, které cvičením tvarovat nelze.

Chcete se opět cítit krásná a sebevědomá, i když podprsenku odložíte?
Jedním z řešením může být chirurgické zvětšení prsou neboli augmentace. V dnešní době se tento zákrok stává běžnějším a běžnějším. Existují různé druhy používaných výplní – pro přirozených vzhled prsou jsou vhodné například implantáty ze silikonu. Jsou bezpečné, tělo je velmi dobře přijímá a platí na ně několikaletá záruční doba. Ovšem ani po jejím uplynutí nehrozí zdravotní riziko.

Také je dávno pryč doba, kdy prsa po operaci působila umělým, nepřirozeným dojmem. „Implantáty Ergonomix, které používáme, se se svým kapkovitým tvarem dokáží přizpůsobit tělu a kopírovat přirozený pohyb ňader. Na rozdíl od starších typů zde také nehrozí pocit tvrdosti výplní ani jejich rotace,“ vysvětluje současné trendy Anna Brandejs, spoluzakladatelka Brandeis Clinic, kliniky plastické chirurgie v Praze. Inovativní technologie implantátů Ergonomix pracuje s gravitací - vždy posouvá nejvyšší bod profilu implantátu podle aktuální polohy ženy. Pokud pacientka stojí, nejvyšší bod prsou směřuje směrem ke spodnímu pólu. Při lehu na zádech se zase nejvyšší bod implantátů posune blíže ke středu prsou. Díky této revoluční technologii se dokáží implantáty chovat a vypadat jako skutečná prsa.

Jak celý zákrok probíhá?
Na začátku celého procesu stojí konzultace s odborníkem. Lékař pacientku seznámí s průběhem celé procedury, vyslechne si její požadavky a doporučí vhodný typ a velikost výplně. Samotnému zákroku předchází důkladné předoperační vyšetření a fotodokumentace, aby bylo po léčbě možné srovnání. Způsob operace se může mírně lišit – lékař vybere nejoptimálnější postup konkrétní zákrok.

Rány po operaci nebývají velké a jizvy se velmi dobře hojí. „V Brandeis Clinic používáme samovstřebatelné stehy, které není nutné vytahovat,“ říká Anna Brandeis. Následná hospitalizace pacientek trvá jeden až dva dny v závislosti na průběhu zotavování. Dva dny po zákroku se odstraní drény, které pomáhají předcházet tvorbě pozákrokových podlitin. Od té doby je také potřeba přibližně čtyři až pět týdnů nosit speciální tvarující podprsenku.

Týden po zákroku je také vhodné zůstat doma a po dobu dvou týdnů omezit námahu a zátěž, hlavně u horních končetin. Po třech měsících od zákroku by měl být tvar prsou plně ustálen a rekonvalescence ukončena.

Nakonec zákrok nemusí být takový strašák, že? Pokud už dlouho toužíte po plnějším dekoltu a ve vašem úsilí se vám zatím nedaří, není proč to odkládat. Případné pooperační nedostatky se teď na podzim navíc dobře skryjí pod oblečením. Příští jaro už se můžete pochlubit pevným poprsím. Více informací o augmentaci prsou najdete také na Univerzitě krásy.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.