Zadáno pro ženy:
Je nejvyšší čas začít tvarovat postavu do plavek

30.04.2012 | Péče o tělo

Krásné teplé dny jsou už tady a vy jste se dosud nezbavily oblin, které se na vás v zimě nalepily?

Pár kilo jste zhubly, ale tuk na zadečku, bocích, bříšku a stehnech se prostě drží. Viníkem je tzv. depotní tuk, který slouží jako zásobárna energie pro horší časy. Zbavit se ho lze jedině za pomoci perfektně fungujícího lymfatického systému.  Hlavním předpokladem pro jeho správnou činnost je zapojení co největšího počtu svalů a dobré prokrvení pokožky. Jinými slovy – k tomu, abyste zvítězily nad zimními faldíky, se potřebujete pravidelně hýbat a masírovat problémové partie.

„Dobrými pomocníky jsou dynamické sporty, jako například tenis, volejbal, a péče terapeuta či maséra, který speciálními hmaty a cviky odstraní svalové blokády bránící toku lymfy. Ukazuje se, že velmi účinnou metodou je také spojení prokrvení podkoží podtlakem a aerobního pohybu v trenažéru VacuShape,“ konstatovala Jitka Dlouhá, trenérka projektu Odlehčeme zeměkouli!® a Rekondičního studia Formička ve Žďáru nad Sázavou. Jde o obyčejnou svižnější chůzi na běžeckém pásu – tedy o  pohyb, který je člověku přirozený a zvládne ho každý. Při cvičení jste však uzavřeni od pasu dolů v podtlakové komoře.

„Právě střídání nízkého a běžného atmosférického tlaku masíruje problémové partie a aktivuje metabolismus tuků spolu s lymfatickým systémem. Míza, která v něm proudí, totiž dokáže přepravit tuk do krevního oběhu a jeho prostřednictvím pak do svalu. Tady ho lze při pohybu konečně spálit.  A  to je přesně to, co přece potřebujete,“ vysvětlila Jitka Dlouhá. Silné prokrvení pokožky i lepší zásobování svalů kyslíkem, vitamíny, minerálními látkami a enzymy navíc působí pozitivně proti celulitidě. Celkově je pleť hladší, jemnější a přitom pevnější. Změna postavy je zpravidla výrazně viditelná už po desáté aplikaci. Aby však bylo cvičení skutečně efektivní, je jich podle Jitky Dlouhé dobré absolvovat jich alespoň dvacet.
 
Svižná chůze má kromě účinků na tvarování postavy ještě řadu dalších pro zdraví velmi pozitivních účinků. Posiluje srdce a pomáhá udržet ho déle zdravé. Zpevňuje svaly a kosti, čímž působí preventivně proti osteoporóze. Okysličuje a prokrvuje mozek, a tedy pomáhá, aby to člověku lépe myslelo. A v neposlední řadě – při aerobním pohybu začne organismus vyplavovat hormony dobré nálady.

Velkou roli hraje v hubnutí také správná životospráva. Před cvičením je třeba myslet na energii, proto je dobré, aby strava obsahovala sacharidy. Najdete je především v rýži, bramborech, těstovinách a müsli. Po cvičení je zase třeba podpořit tvorbu svalů konzumací bílkovin – tedy především drůbežího masa a ryb. Vhodnou volbou je například i tofu se zeleninovým salátem. Při zvýšené pohybové aktivitě je třeba vypít alespoň tři litry tekutin. „Z toho vyplývá, že zbavit se špeků, které se vám usadily v zimě na těle, není jen o dietě nebo jen o pohybu. Pokud jde o dlouhodobý efekt, je nutné změnit životní styl vůbec,“ konstatuje Jitka Dlouhá a dodává: „Jenže to je strašně těžké, nemáte-li podporu nejbližšího okolí či v lidech, kteří jsou na tom stejně jako vy. Jakmile se váha či úbytek centimetrů trochu zastaví, člověk hned propadá panice a sebevědomí mu klesá na nulu. Zpravidla nevydrží a tak začíná stále znovu a znovu.“ 

Pomoc lidem, kteří se rozhodli změnit svůj životní styl, udržet si dobrou formu nebo zhubnout, přináší 1. celonárodní motivační a zábavný projekt Odlehčeme zeměkouli!®. Jeho smyslem je spojit obyvatele celé České republiky v jeden velký tým, který se navzájem podpoří a  zároveň tak přispěje ke změně negativní národní bilance naší země v nadváze a obezitě. Kily navíc u nás totiž trpí plných 58 procent populace. V projektu Odlehčeme zeměkouli!® nebude na své nežádoucí obliny nikdo sám. Měnit životní styl může v týmech nebo jako jednotlivec a za pomoci nutriční poradkyně, tréninkového instruktora či lékaře. Pomoc nabízí i informace v Manuálu zdravého životního stylu na www.odlehcemezemekouli.cz. Zde je také možné se do projektu zdarma zaregistrovat. Patronkou je zpěvačka Ilona Csáková. Organizátorem projektu je občanské sdružení Sport life.

 

www.vacushape.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.