Vakcínou proti chřipkové epidemii:
Nechte se očkovat včas, vyplatí se to


Chřipkou onemocní každým rokem 10 procent světové populace a v období chřipkové epidemie se toto číslo zvyšuje až na 50 procent. Chřipka není banálním nastydnutím, jak se veřejnost stále mylně domnívá, ale jedná se o těžké virové onemocnění, které může mít pro rizikovou skupinu pacientů fatální následky.

Chřipková epidemie představuje pro rizikovou skupinu lidí vážné onemocnění, na které ročně umírá kolem dvou tisíc pacientů v České republice. Velice často je zaměňována s obyčejnou rýmou, zánětem nosohltanu a nastydnutím. Proti chřipce je možné nechat se preventivně očkovat a vězte, že prevence představuje mnohdy lepší řešení, než samotná léčba chřipky.

Vakcína proti chřipce

Očkovací látka má v sobě inaktivovaný virus proti chřipce, a díky injekčnímu podání a charakteru viru nedostane pacient chřipkové onemocnění, ale jeho organismus si na chřipku vytvoří protilátky a tělo umí viru lépe odolat. Vakcína se skládá ze tří virových kmenů reprezentujících sezónní výskyt chřipky. Zejména se jedná o typ B a typ A subtypu H1N1 a H3N2. Vakcíny se každoročně obměňují dle aktuálního doporučení Světové zdravotnické organizace a liší se pro severní a jižní polokouli. Garance vakcíny se pohybuje od šesti měsíců až do jednoho roku a lékaři radí pacientům, aby se každým rokem nechali proti chřipce přeočkovat.

Nejlepším obdobím pro užití očkovací látky jsou podzimní měsíce, nejčastěji se aplikuje v říjnu. Pacient se může pro vakcinaci rozhodnou i později, avšak ideálně před vypuknutím chřipkové sezóny. Je třeba počítat s tím, že vytvoření ochranných protichřipkových protilátek po vakcinaci trvá kolem dvou týdnů.

Rizikové skupiny pacientů a očkování

Jako prevenci proti chřipkové epidemii by se měly nechat očkovat rizikové skupiny pacientů – lidé s chronickým onemocněním (zejména srdce, plic, ledvin), pacienti trpící cukrovkou, lidé s onemocněním imunitního systému, kuřáci a osoby starší 65 let. Vakcínu je možné po poradě s pediatrem aplikovat dětem od šesti měsíců věku. Chřipkou se mohou nakazit muži i ženy bez ohledu na věkovou kategorii, dodržování správných hygienických návyků a zdravého životního stylu.

vakcina proti chripce

Nejrozšířenějšími vakcínami jsou Vaxigrip a Influvac. Jedinou prevenci proti chřipce naleznete v očkování. Virus se mezi lidi roznese kapénkovou cestou, a pro očkovaného jedince výrazně klesá riziko nákazy.

Prevence je vždy lepší než nemoc

Inkubační doba nemoci se pohybuje mezi třemi až pěti dny, u dítěte dosahuje 10 dní. Chřipka trvá až týden a může vyvolat zápal plic, postižení nervové tkáně či srdečního svalu. Chřipka je spojena s vysokou horečkou, bolestí hlavy, zimnicí, bolestí svalů a kloubů, malátností a suchým kašlem. Vakcína včetně aplikace stojí 480 Kč. Většina zdravotních pojišťoven očkování proti chřipce proplácí nebo na něj významnou částkou přispívá.

Očkování proti chřipce je možné doplnit očkováním proti pneumokokovi. Pro kombinovanou vakcínu vyhledejte odbornou radu lékaře.

Zdroj foto: profimedia, pixabay.com

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.