Vaginální mykóza – nepříjemný letní společník


Vaginální mykóza je velmi nepříjemným, ale zároveň častým problémem, který minimálně jednou za život postihne až dvě třetiny žen.

U pěti procent se dokonce jedná o problém chronický. Léto je obdobím, které mykózám přeje. Pojďme si shrnout, jak se jim co nejlépe vyhnout a jak je léčit, pokud se nám to první nepovede.

Vaginální mykóza, odborně kandidóza, je nepříjemným onemocněním, které ale způsobuje tělu vlastní kvasinka „Candida albicans“. Za běžných okolností tvoří uvnitř pochvy normální vaginální prostředí, které nám prospívá. Problém však nastává, pokud se kvasinky přemnoží. V létě se to bohužel může stát velmi často, jelikož k tomu nevědomky poskytujeme vhodné prostředí při sportech, plavání opalování a podobně. Kvasinky mají totiž rády teplo a vlhko. Faktorů, které ovlivňují vznik kandidózy je ale vícero. Je to zejména zvýšena hladina cukru v krvi, která může být způsobena způsobená nevhodným stravováním, cukrovkou, nebo těhotenstvím. Rozhodit nerovnováhu vaší mikroflóry mohou i antibiotika a hormony užívané jako antikoncepce nebo při přechodu. Dalšími nezanedbatelnými původci vaginální mykózy mohou být stres a v neposlední řadě špatná hygiena, nebo citlivost na parfemované vložky a tampony.

Příznaky
Prvotní příznaky mykózy pravděpodobně „nepřehlédnete“, jsou totiž velmi nepříjemné – otok, pálení a svědění v oblasti vnějšího i vnitřního genitálu, pálení při močení a bolestivý pohlavní styk. Bývá také doprovázena bílým hrudkovitým výtokem.

Léčba a prevence

Jak se mykóze vyhnout?

Pokuste se udržovat vaše intimní partie v suchu – před tangy dejte přednost bavlněným kalhotkám. I ty mohou být pěkné a sexy, nebojte se:o) Po koupání si VŽDY vyměňte plavky za suché. Poděkují vám i ledviny a vaječníky. Omezte jednoduché cukry a konzumujte více potravin prospěšných mikroflóře – probiotické kysané výrobky. Používejte speciální gely na intimní hygienu a v létě mějte při ruce i cestovní intimní hygienické ubrousky.

Pokud vás v létě vaginální mykóza přeci jen postihne, není třeba obávat. Ve většině případů bývá léčba jednoduchá. Spočívá v zavádění speciálních čípků nebo tablet dovnitř vagíny, nebo v mazání mastí na vnější podrážděnou část genitálu. Dalším krokem je užívání probiotik pro opětovné navození přirozené rovnováhy vaginální mikroflóry. Většina přípravků k léčbě vaginální mykózy je k dostání v lékárnách bez předpisu. Samoléčba je tedy možná, ale doporučuje se pouze v případě, že si je pacientka mykózou již jistá z předchozích zkušeností. Pokud Vás postihne poprvé, navštivte svého gynekologa.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.