Proč je v životě důležitá změna - rozhovor s módní vizážistkou


Říká se, že by každá žena za svůj život měla změnit svou vizáž. Odpoutat se od zažitého stereotypu. Kdy je ta správná doba?

Hodně žen se své image drží až nezdravě dlouho. Několik let se spoléhají na jeden a ten samý účes, jedno a totéž líčení. Ačkoli to možná myslí dobře a jsou se svým vzhledem spokojené, jejich okolí to vidí jinak. Takové ženy jsou často až k smíchu. Proto jsme se zeptali zkušené vizážistky Moniky Romanowské, kdy je správná doba na proměnu vizáže a jak může i razantní změna ženě pomoci líbit se sama sobě nebo zvládnout důležité životní období.

Hodně žen nad změnou image váhá. Jsou zvyklé na svou stávající vizáž a ptají se samy sebe, zda jim proměna v něčem pomůže. Jaký je Váš názor?
Pokud je žena se svojí vizáží skutečně spokojená, tyto otázky si nebude pokládat. Většinou, když nějaká myšlenka nám nedává pokoj, je na místě ji nějakým způsobem řešit. Stejné je to v případě našeho vzhledu. Může se stát, že odborník na proměnu poradí jen doladění vizáže, nikoliv radikální změnu. Tak to děláme my ve studiu ProBeauty. Velmi často se klientka jen potřebuje ujistit, zda jde správnou cestou. Myslím, že je velmi důležité být u konzultace image jak taktní, tak upřímnou. Na rovinu říct, kde je prostor na zlepšení a v čem změna může pomoci. Většinou se jedná o zvýšení sebevědomí a akceptaci sebe jako ženy se všemi „dokonalostmi“ a nedokonalostmi.

Dobrým důvodem ke změně je například nové povolání. Každá práce si vyžaduje jiný styl či formálnost. Dokážete ženám poradit se změnou na míru podle jejich nové pracovní pozice?
Pokud je hlavním důvodem proměny právě změna povolání, snažíme se co nejvíce dozvědět o nové práci. Řešíme jak samotnou pozici, tak i profil firmy (její zařazení do konzervativního, či kreativního oboru). Potřebujeme se více zaměřit na dress code a pracovní náplň. Jinou image bude potřebovat redaktorka módního časopisu a jinou účetní z malého města.

Změnu vizáže lze jistě přizpůsobit i věku. V čem se liší líčení mladých žen a žen ve středním věku, případně těch vyzrálejších? Je potřeba nějak upravovat účes či styl líčení?
Účes a líčení rozhodně je potřeba pravidelně měnit dle naší životní situace (práce, věk, životní změny, osobnost). Řekla bych, že ideální interval je cca 5 let. Jinak bude chtít vypadat slečna ve svých 20ti, kdy bude chtít experimentovat a zkoušet nové trendy, a jinak maminka na MD, která nemá čas absolutně na nic a už vůbec ne na sebe. Líčení se samozřejmě liší podle věku klientky. Teenager bude vypadat dobře v kreativním líčení (např. výrazné oční linky), kolem 30 let pomalu začínáme řešit známky únavy a triky, jak je zamaskovat (např. barevné korektory na kruhy pod očima). Kolem 40 let řešíme především vrásky a otázky, jestli je čas na zásah plastického chirurga. Spousta nedokonalostí se dá vyřešit správným nalíčením, použitím vyhlazujících bází či rozjasňovačů. Kolem 50 let většina žen cítí potřebu odlehčit líčení a přenastavit své zlozvyky v péči o sebe. Nejčastěji odnaučujeme používání černé oční tužky a nahrazujeme ji měkkým stínováním a modelaci obličeje. Věk však není jediný faktor, který ovlivňuje styl líčení. Velkou roli hraje styl oblékání, osobnost a přirozené rysy obličeje. Jde hlavně o to, aby vzniknul kompatibilní celek, aby jedno ladilo s druhým.

A co když se ženy rozhodnou změnit vizáž kvůli partnerovi? Je to podle Vás dobrý nápad?
Otázka není tak jednoznačná, jak se zdá…
1. možnost: „Partner je na blondýnky, tak se odbarvím“ Pokud klientka přichází s konkrétním přáním, které nemá nic společného s její přirozenou krásou, proměna nedopadne dobře. Dříve nebo později si žena uvědomí, že ji to nesluší a i v té blond barvě ji partner neakceptuje. Ono mu vlastně o ty blond vlasy ani nešlo, spíše o pocit kontroly, ale to už je psychologická debata…
2. možnost: „Chci se cítit více sexy pro svého partnera“ To je ten nejlepší impulz k proměně. Když sama cítím, že potřebuji něco změnit, že chci být více ženská, tak je velká šance, že nová image ve vztahu hodně pomůže. Snažíme se pak podpořit přirozenou krásu, dodat sexappeal a více prozkoumat vztahové záležitosti či akceptaci vlastního těla.

Zůstaňme ještě chvíli u mužů… líbí se podle Vás mužům na ženách spíše decentní, nebo naopak výrazné líčení? Tady je to poměrně jednoduché… Nejpřitažlivější je pro muže upravená žena (čili nalíčená), ale ne zmalovaná. Příliš výrazným nalíčením dáváte najevo, že Vám jde o efekt a nejste přirozená. Pokud muž hledá dlouhodobý vztah, hledá partnerku, která se nebude přetvařovat. Vsaďte tedy na přirozenost a jemné nalíčení. Dbejte na rty, aby nebyly vysušené a aby na nich nebyla velká vrstva rtěnky, která zaručeně odpudí chuť Vás políbit. V líčení očí jsou nejdůležitější řasy, a u vlasů platí, že přitažlivé jsou spíše delší a rozpuštěné. Barva vlasů ku podivu není až tak důležitá.

Nejrychlejší proměnou je změna barvy vlasů. Na co by si ženy měly dát pozor při jejím výběru?
Nejzásadnější je, aby barva byla v souladu s barevným typem. Je potřeba zjistit, zda patříte do teplé či studené kategorie a dále do jakého typu (jaro, léto, podzim, zima). Podle toho už můžete snadno vybírat slušivé odstíny a je tam vždy více možností. Důležité je vycházet ze své přirozené tmavosti/světlosti vlasů (tzv. hloubky tónu) a pohybovat se v jeho blízkosti (max. o 2-3 tóny). Každý barevný typ to má jinak nastavené. Např. letní typ si může dovolit až o 3 tóny světlejší vlasy než je původní odstín (většinou tmavá, myší blond). Tento typ vypadá skvěle v melíru či balejáži.

Velmi častým problémem bývá špatná volba make-upu, konkrétně pak jeho odstínu. Dejte, prosím, ženám užitečný tip, podle čeho vybrat správný odstín, aby jim seděl?
Hledání dokonalého make-upu je většinou nepříjemný zážitek a to kvůli nejistému výsledku. Odstín vypadá ve skutečnosti jinak než v drogérii, když ho testujete na zápěstí (mimochodem to není to správné místo na testování).

Tři zlatá pravidla pro vás:
1. hledejte make-up nejen podle tmavosti, ale i podle podtónu Vaší pleti (nažloutlý, narůžovělý, naoranžovělý či dokonce do červena)
2. make-up testujte přímo na pleti, ideálně v blízkosti obličeje (na krku, na tváří, na čelistní kosti)
3. vždy požádejte o vzorky (ideálně 2-3 odstíny podobné tomu, který se Vám zdá vhodný) a make-up otestujte doma v denním světle na celém obličeji, až pak poznáte, zda Vám barva sedí (je stejná jako na krku a dekoltu), jak se roztírá a také, jak dlouho vydrží

vizazistka Monika Romanowska

Paní Romanowská, velmi Vám děkujeme za milý rozhovor a cenné rady. Přejeme Vám mnoho spokojených klientek.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.