Pět největších fám o přírodní kůži

03.04.2017 | Dámská móda | Nákupy

Ten, kdo má rád přírodní, nadčasový a trvanlivý materiál, volí kůži. A to navzdory fámám, které o ní kolují. Jak se o výrobky z pravé kůže starat, aby vydržely dlouho krásné

Kůže na kůži
Jednou z častých pověr je, že kůže studí. Není to pravda – naopak, přírodní kůže, na rozdíl od syntetické, přijímá teplo lidského těla, takže kontakt s pokožkou je příjemný. Tato fáma vznikla nejspíše v době, kdy se na kůži nanášela silná vrstva barviva, a tak kůže nemohla přes tuto vrstvu projevit svou přirozenou schopnost přijímat teplo. Kožený materiál se na pokožku ani nelepí, to je problém koženky a syntetické kůže.

Ošetření pro delší trvanlivost
Dalším omylem je, že kůže je náchylná na poškození. Používaný materiál bývá ošetřen konzervací, takže se kůže hned tak nepoškodí. Samozřejmě, je potřeba se vyvarovat například mastných skvrn, které poškozují přírodní vlákna.

Přírodní vůně
Kůže „smrdí“ – opět nepravda. Pravá kůže naopak voní. Nepříjemný odér můžete cítit u levných kusů, které buď obsahují nekvalitní barvivo, nebo se o pravou kůži nejedná. Kůže jakožto přírodní materiál nevylučuje škodlivé látky, jako to hrozí u umělých materiálů, a je proto vhodná i pro alergiky.

Jak pečovat o kožené věci?
Že se kůže špatně udržuje, je další pověra. Údržba není vůbec složitá – sedačku stačí pravidelně otírat suchým hadříkem, abyste ji zbavili prachu, a párkrát do roka použít čistič na kůži. Ale nevyplatí se experimentovat, přípravky, které nejsou přímo určeny na kůži, by na ní mohly zanechat trvalé stopy. Párkrát do roka použijte speciální čistič. například českou značku Tagal. Čistič slouží jak k pravidelné údržbě, tak k vyčištění skvrn. Ty je dobré vyčistit co nejdříve, ideálně hned po jejich vzniku. Proto je dobré mít přípravek neustále k dispozici. Pro oživení kůže pak slouží speciální kondicionér, který prodlouží životnost koženého materiálu a vrací mu jeho přirozené vlastnosti.

Přípravky na ošetření kůže Tagal stojí necelou stokorunu a využijete je nejen na sedací soupravu, ale také třeba na kabelku, boty či kožené oblečení, ale také na kožené čalounění v autě.

Je kůže příliš drahá?
Je pochopitelné, že pravá kůže je dražší než umělá napodobenina. Věci z přírodní kůže mají punc exkluzivity a luxusu. Dražších výrobků však máme tendenci si vážit, starat se o ně lépe než o ty levnější a nevyměňovat je po pár letech. Investice do kožených produktů, ať už do sedací soupravy, oblečení, módních doplňků či bot se díky své trvanlivosti vrátí a budou vám dobře sloužit po dlouhou dobu. Při pořizování vzpomeňte i na to, že jejich údržba je, s výběrem správných přípravků pro ošetření, jednoduchá a levná.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.