Jak si pomoc při pálení žáhy v těhotenství


Pálení žáhy v těhotenství je velmi nepříjemný problém, s kterým se setkala téměř každá druhá nastávající maminka. Zatímco v některých případech se objeví jen párkrát v prvním a posledním měsíci, jiné těhotné ženy se s ním potýkají po celou dobu těhotenství. Jaká je nejúčinnější prevence a první pomoc při pálení žáhy v těhotenství?

Dokážete pálení žáhy v těhotenství rozpoznat?

Během těhotenství se tělo rodičky velmi výrazně mění a někdy není zcela jednoduché určit, co která změna znamená. Pálení žáhy se navíc projevuje různými způsoby. Nejčastěji se jedná o pálení či bolest v oblasti hrudi, krčních obratlů, pod žebry či za hrudní kostí. V jiných případech může mít pálení žáhy podobu žaludečních křečí, nevolnosti, nechuti k jídlu či hořkosti v ústech. Je důležité si těchto příznaků všímat a v případě, že se objevují pravidelně, navštívit svého lékaře. Může se totiž jednat o vážnější zdravotní komplikaci, kterou je lepší vyřešit co nejdříve.

Příčin pálení žáhy v těhotenství je několik

Nejčastější příčinou pálení žáhy v těhotenství bývají hormonální změny, jejichž vlivem dochází ke snížené funkci uzávěru nacházejícím se mezi žaludkem a jícnem. Druhou nejčastější příčinou je pak zvětšující se děloha, která tlačí na žaludek a posunuje jej výš. Může se však jednat také o pálení žáhy v důsledku špatného stravování, tento problém může nastat po zkonzumování čokolády, citrusů, čerstvého pečiva, vajec natvrdo, paprik, rajčat, cibule, česneku, luštěnin, kávy či velmi kyselých, sladkých, kořeněných a mastných potravin a pokrmů. Pálení žáhy v těhotenství může také souviset s častým ohýbáním v pase, přenášením těžkých předmětů, nedostatečným spánkem či s nadměrným stresem. Pálení žáhy může mít za příčinu celkově nadměrnou konzumaci, přejídání nebo nedostatek tekutin. Není také vhodné jít si hned po jídle lehnout, protože v leže je žaludek položený výše než jícen. Pokud už si lehnout musíte, lehněte si na levý bok a podložte si hlavu, je tak menší šance, že žaludeční šťávy proniknou do jícnu.

První pomoc při pálení žáhy v těhotenství

Je-li to možné, zkuste změnit své stravovací návyky. Vysledujte potraviny, po kterém se pálení žáhy dostavuje, a omezte jejich konzumaci. Pokud už se pálení žáhy dostaví, existuje několik triků, které vám přinesou okamžitou úlevu. Vypijte sklenici vlažné vody, do které si můžete přidat špetku jedlé sody. Z potravin pomáhá nastrouhaná mrkev či zázvor, ideálně v podobě čaje. První pomocí může být také žvýkačka, protože žvýkání pomáhá urychlit trávení. Vyzkoušet můžete také jablečný ocet, kurkumu a nebo chioskou mastichu. Pálení žáhy v těhotenství většinou samo odezní již několik dní po porodu. Jestliže se tak nestane, je vhodné nic neriskovat a navštívit svého lékaře, případně gastroenterologa.

Chioská masticha je skvělý pomocník při mnoha potížích

Jednou z možných příčin pálení žáhy může být také infekce bakterií Helicobacter pylori. To v případě, že vás pálení žáhy trápí pravidelně i několikrát za týden. Chioská masticha je pryskyřice  řečíku lentišku, stromu rostoucího na řeckém ostrově Chios, jejíž příznivé účinky na lidské zdraví jsou známy již více než tisíce let. Tento doplněk stravy je nabízen v mnoha variantách a užívá se zejména pro zajištění správného fungování žaludku a zdravý stav naší trávicí soustavy. Masticha obsahuje 80 účinných látek s prokazatelnými antibakteriálními, antimykotickými či antiseptickými účinky. Je velmi nápomocným doplňkem stravy i při mnoha dalších potížích jako jsou peptické vředy, zánět či bolest žaludku, vysoký cholesterol, ateroskleróza či Crohnova choroba.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.