Ošetření, která vás zbaví jizviček po akné


Toužíte po bezproblémové pleti bez pupínků a jizev? U lehčích forem akné může pomoci návštěva kosmetičky, ale v těžších případech je vhodné svěřit se do rukou dermatologa.

Neléčené akné totiž může velmi rychle přejít do fáze, kdy se pod kůží tvoří cysty a jejich následkem hluboké jizvy, které dokáží potrápit stejně jako samotné akné.

 

Jaké jsou nejčastější příčiny vzniku akné?


Pupínky netrápí jen adolescenty, ale čím dál častěji se s ním potýkají i dospělí jedinci. Jeho vznik a průběh je často spjat s hormonálními výkyvy, ale velký vliv má i nadměrný stres, špatná životospráva, zejména přemíra jednoduchých cukrů a nezdravých potravin, kouření, alkohol, některé druhy léků nebo nevhodná kosmetika. Vystopovat pravou příčinu vzniku akné je často velmi složité, vyžaduje trpělivost a někdy se neobejde bez pomoci odborníka.

 


Jak probíhá léčba akné u dermatologa?


„Léčba akné probíhá nejprve konzultací. Je potřeba zhodnotit stav, rozsah akné a případnou léčbu, kterou klient v minulosti podstoupil. Podle toho zvolíme nejvhodnější metodu léčby. Je možné například lokální terapie antibiotiky nebo retinoidy. Využíváme chemického peelingu nebo laserová ošetření, se kterými máme dobré zkušenosti. Je důležité také zjistit, jakou kosmetiku pacient používá a popřípadě zvolit i vhodnější přípravky k jeho typu pleti,“ popisuje průběh lékařské léčby v Institutu Asklepion dermatoložka MUDr. Helena Aksamítová.


Léčba akné pomocí chemického peelingu na bázi ovocných kyselin spočívá v urychlení obnovy vrchní vrstvy kůže. Lékař nanese látku na problematické partie a čeká, než začne pleť reagovat. Poté reakci zneutralizuje a pleť promaže zklidňujícím krémem. Výsledkem je odstranění zrohovatělých částí kůže a následná rychlejší tvorba nových buněk.


Oproti chemickému peelingu působí laser v hlubších vrstvách kůže, kde prostřednictvím tepla ničí zánět v mazových žlázách a pomáhá hojit akné. Laser odstraňuje i zbytnělé pozůstatky akné a vylepšuje vzhled jizev. Již po prvním ošetření je viditelný úbytek nežádoucích projevů, ale k úplnému zhojení pupínků je zpravidla třeba ošetření laserem i chemickým peelingem několikrát zopakovat v odstupu 1 měsíce.

 


Jak se zbavit nevzhledných jizev po akné?


Následkem těžších forem akné nebo nevhodnou domácí péčí zůstávají na pleti pozůstatky po léčbě akné ve formě více či méně hlubokých jizev nebo barevných skvrn. Stejně jako u léčby akné lékař nejprve zhodnotí stav jizviček a navrhne pacientovi vhodný léčebný plán, který se může skládat z více druhů ošetření. Stejně jako u léčby akné se využívají lasery např. Smoothbeam, VRM laser či CO2 laser a chemický peeling, který dokáží pleť vyhladit a barevně sjednotit.


Vhodnou volbou pro problematickou pleť s rozšířenými póry a jizvičkami po akné je radiofrekvenční ošetření Infini. Díky mikrojehličkám, které pronikají do kůže, se šíří elektormagnetické vlny do hlubších vrstev, kde stimulují tvorbu kolagenu, elastinu a stahují rozšířené póry. Lékař může cíleně nastavit intenzitu i hloubku ošetření. Kůže je bezpečně stimulována, pleť se vypíná a jizvičky vyhlazují.


U hlubších propadlých jizev je možné vedle laserové terapie využít aplikaci kyseliny hyaluronové. Tato tělu přirozená látka se vyrábí v různých stupních zasíťování, což dermatologům umožňuje využívat kyselinu hyaluronovou nejen k hloubkové hydrataci, ale i ke korekci vrásek a jizev. V praxi to vypadá tak, že lékař tenkou jehličkou aplikuje malé množství kyseliny hyaluronové do prohlubně a vyplní s ní chybějící objem. Efekt ošetření je dlouhodobý, vydrží zhruba 12 měsíců podle druhu použitého materiálu a typu pleti.

 

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.