Lupénky se již není třeba bát


27. října budeme opět bořit předsudky veřejnosti a zaměstnavatelů o lidech nemocných lupénkou, tedy psoriázou. Nejsilnější sirnaté prameny, které lupénku léčí, jsou v Sirnatých lázních Ostrožská Nová Ves a v Termálních lázních Velké Losiny.

Možná více než 300 tisíc lidí v České republice trpí tím, že se jich veřejnost straní a jen těžko si získávají přátele. Tolik je totiž u nás nemocných psoriázou. Mnozí z nich nemohou dokonce sehnat práci. Příčinou jejich trápení je kožní choroba, s typickými ložisky nadměrně zrohovatělé a olupující se kůže – lupénka. Věda sice už dávno potvrdila, že lupénka není infekční, ale její projevy jsou pro mnohé „zdravé“ nepřekonatelné. A právě na to upozorňuje už od roku 2004 Světový den psoriázy, který připadá na 29. října. V sobotu 27. října bude tento den patřit v Sirnatých lázních Ostrožská Nová Ves psoriatikům, jejich příbuzným a všem, kteří se chtějí o lupénce dozvědět pravdu. I letos bude pro veřejnost připravena přednáška o moderních trendech léčby, řada materiálů a film s názvem „Psoriáza? No a co?“, který poukazuje na ztíženou možnost pracovního uplatnění nemocných lupénkou. Zejména pro pacienty bude připravena i prohlídka balneoprovozu. Sirnaté lázně Ostrožská Nová Ves totiž, podobně jako Termální lázně Velké Losiny, disponují unikátními minerálními prameny velmi bohatými na sirné sloučeniny. Díky tomu patří v České republice ke střediskům, které jsou psoriatiky v souvislosti s úspěchy v léčbě nejvyhledávanějšími.



„Balneoterapie je při řešení psoriázy doplňkovou léčbou. Přípravky se sirnými komponenty pro domácí léčbu lze rovněž koupit v lékárně, ovšem jejich použití nikdy nemůže nahradit účinky přírodního sirného pramenu použitého v účelově připravených lázeňských procedurách,“ říká dermatoložka MUDr. Kateřina Macháčková ze Sirnatých lázní Ostrožská Nová Ves a dodává: „Jen v Sirnatých lázních Ostrožská Nová Ves ročně léčíme zhruba pět set pacientů s lupénkou. Mnozí z nich poté dlouhodobě nemají žádné viditelné příznaky onemocnění.“ Efekt lázeňské léčby spočívá v psychickém zklidnění a relaxaci, s nimiž bezprostředně souvisí přeladění imunitní odpovědi organismu na podněty vedoucí k projevům lupénky. Výhodou je i současná léčba kloubního postižení, kterou standardně nemocnice nenabízejí. Jde především o kombinace rehabilitace, elektroléčby, laseru, magnetoterapie, parafinových a rašelinových zábalů, plynových injekcí, masáží a  terapie v sirnaté vodě. Jejím působením dochází k uvolnění svalstva, zvýšenému prokrvení podkoží a následně i k navození hojivých procesů kůže.“



Psoriáza patří mezi choroby, kterých se dotkl nový indikační seznam platný už za několik dní – od 1. října 2012. Ten zkracuje lázeňskou léčbu „na křížek“ z původních čtyř týdnů na tři. „Případné prodloužení plně hrazené lázeňské péče v závažných případech na čtyři týdny, které vyhláška umožňuje, může být vzhledem k nutnosti schválení revizním lékařem velmi komplikované. U nemocných lupénkou je totiž v těchto případech podstatné započatou léčbu nepřerušit,“ konstatuje MUDr. Kateřina Macháčková. Při běžném průběhu onemocnění je pak nejlepší výsledek dosahován při lázeňské léčbě jednou až dvakrát ročně v délce dvou až tří týdnů.

Při úspěšné léčbě psoriázy hraje důležitou roli i zdravý životní styl s dostatkem spánku a správnou životosprávou. Společně s pravidelnou a důslednou péčí o pokožku může vést až k úplnému vyhojení projevů onemocnění. Léčbu řídí výhradně dermatolog, při současném postižení kloubů ve spolupráci s revmatologem. Smyslem akcí, jako je například Světový den psoriázy, je potlačit diskriminaci a sociální izolaci psoriatiků v souvislosti s projevy jejich onemocnění a podpořit jejich začlenění do běžného aktivního života ve společnosti i v pracovních kolektivech. Zároveň poskytuje možnost informovat o nových efektivních trendech v léčbě, mezi které například patří biologická léčba soustředěná do Center biologické léčby.

Nejčastější otázky a odpovědi:

Je lupénka vyléčitelná?
Trvale vyléčit současná medicína psoriázu neumí, ale dokáže výrazně zmírnit její projevy. Někdy až tak, že nejsou okem viditelné.

Proč toto onemocnění vzniká?
Vznik psoriázy u člověka zatím nikdo detailně vysvětlit neumí. Víme však, že jde o tzv. autoimunitní chorobu. To znamená, že za určitých okolností dojde k nadměrné aktivaci imunitního systému, konkrétně bílých krvinek tzv. T lymfocytů. Výsledkem je kožní zánět, zmnožení buněk a jejich zrychlený růst. Zatímco normální buňka zdravého člověka vyzraje a na povrch kůže se dostane za 28 dnů, u psoriatiků trvá tento proces pouhé čtyři. Buňky však ještě nejsou vyzrále, pevně lpějí na kožním povrchu a odlučují se mnohem pomaleji než u zdravé kůže. Přestože lupénka není dědičná, je prokázán geneticky daný sklon k tomuto onemocnění. Až 35 procent nemocných má v rodině jiného psoriatika. To, jestli člověk onemocní, tedy záleží na tzv. provokačních faktorech. Přijdou-li, nemoc propukne.

Co patří k provokačním faktorům?
Spouštěčem choroby je nejčastěji stres; vyčerpání; infekční onemocnění a záněty, jako jsou angíny, streptokokové infekce, záněty průdušek nebo i gynekologické záněty apod.; cukrovka; onemocnění štítné žlázy; alergie a další interní choroby; porod, špatná životospráva; poranění; spálení kůže při opalování; omrzliny; tetování a také některé léky, například k léčbě vysokého krevního tlaku, duševních onemocnění.

Kdy nejčastěji psoriáza propuká?
Začátek onemocnění je možný v kterémkoliv věku, nejčastěji se však objevuje v mladší dospělosti a poté v rozmezí čtyřicátého a šedesátého roku věku. Může však přijít i  v dětství. Na celém světě s lupénkou léčí asi 125 milionů lidí.

Je možné se před vznikem psoriázy preventivně chránit?
Prevence vzniku onemocnění možná není. Můžeme však předejít opakovaným vzplanutím choroby, a to především dodržováním léčebných postupů, omezením stresu, dostatečným spánkem a vůbec správnou životosprávou. Lékaři také doporučují vynechat společenské aktivity v době chřipkových a jiných infekčních epidemií, nekouřit a pít střídmě alkohol.

Má vůbec smysl lupénku léčit, když se jí stejně nemůžeme zbavit natrvalo?
Určitě ano. Díly léčbě lze projevy onemocnění podstatně zmírnit. Na kůži pak přetrvávají pouze barevné změny bez typického olupování. Rovněž kloubní potíže, pokud onemocnění provázejí, mohou být značně redukovány.

Je biologická léčba vhodná pro každého?
Vhodnými pacienty jsou lidé s ložiskovou psoriázou, jejich postižení je intenzivní a zabírá více než 10 procent kožního povrchu. Podmínkou je, že u nich nelze pro nedostatečný efekt, kontraindikaci či nesnášenlivost použít minimálně dva celkové léčebné postupy. Mezi ně patří fototerapie UV zářením, acitretin, methotrexat nebo cyklosporin A.

Lze s lupénkou navštěvovat kadeřnictví, pedikúru a kosmetické salóny?
Netrpí-li nemocný alergií na kosmetiku, může si nechat bez obav barvit vlasy, upravovat nehty na rukou či si nechat ošetřovat chodidla. Jen nekvalitní zařízení tvrdí opak. Stejně tak by psoriatika nikdo neměl vykázat z prostor veřejného koupaliště.

Může psoriatik navštěvovat solárium a opalovat se?
Ano, ale… solárium rozhodně nemůže nahradit fototerapii! Slunit by se pak nemocný neměl mezi 11. a 14. hodinou, vždy by si měl chránit oči, genitálie a další citlivé partie. Rozhodně by se měl vyvarovat spálení, proto je třeba používat krémy s vysokým SPF faktorem. Psoriatik, který podstupuje fototerapii, se slunit nesmí. Opalování se nedoporučuje ani lidem, kteří procházejí biologickou léčbou.

Musí se psoriáza projevovat vždycky stejně?
V žádném případě. Psoriáza může mít několik forem. Infekční však není ani jedna:

Ložisková je charakteristická červenými, ohraničenými, šupícími se ložisky, která nejčastěji napadají lokty, kolena, bederní oblast a hlavu s vlasy i bez nich. Jde o místa, která jsou na kůži nejvíce mechanicky zatěžována. Nehty na rukou i nohou mohou být žluté nebo s pro lupénku typickým dolíčkováním.

Kapkovitá vzniká hlavně u dětí a mladistvých. Její projevy jsou malé, ale bývají mnohočetné. Někdy jsou přirovnávané k dešťovým kapkám či slzám.

Inverzní je typická pro oblast podpaží, krku, pod prsy, v pupíku, tříslech, v oblasti přirození a konečníku. Ložiska v kožních záhybech jsou silně červená suchá či mokvavá.

Pustulózní se projevuje puchýřky se zkaleným obsahem bílé či nažloutlé barvy. Bývá obvykle provázena horečkou a zimnicí. Většinou je nutná nemocniční péče.

Generalizovaná a erytrodermická je nejzávažnější formou lupénky, která vyžaduje hospitalizaci. Vyrážka je rozšířena po celém těle, obvykle bolí a svědí. Obvykle ji provázejí teploty, zimomřivost, dehydratace, ztráty bílkovin a otoky.

Kloubní psoriáza postihuje převážně malé klouby na nohou a rukou. Prsty jsou oteklé, bolestivé a po ránu ztuhlé. Může však postihovat i velké klouby, jako jsou ramena, kolena, páteř, či měkké tkáně (šlachy a vazy). Léči ji společně dermatolog a revmatolog.

www.royalspa.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.