Když žena vydělává více . . .


Případy, kdy žena vydělává více než muž, jsou v posledních letech čím dál častější. Jaké dopady má dlouhodobě vyšší výdělek ženy na společné partnerské soužití? Je pravda, že může způsobit jeho rozpad?

Konec klasického modelu
Není tomu dlouho, co si u nás nikdo nedokázal představit jiný než tradiční model: žena pečující o děti a domácnost a muž zajišťující pro rodinu většinu příjmu. Čím vyšší příjem, tím úspěšnější a sebevědomější muž. Hlavní nevýhodu tohoto modelu spatřují moderní ženy v postavení ženy. O všech důležitých věcech v domácnosti rozhodoval muž podle vzoru „neživíš, tak nepřepínej“.

Za všechno může emancipace
Proces emancipace však postupně zbavil ženy závislosti na mužích. Případů, kdy žena vydělává více, než muž, stále přibývá. Ženy jsou ekonomicky samostatnější a sebevědomější. Jenže, jak ukazuje odvrácená strana mince, jejich současné postavení u mnohých nevede k větší spokojenosti. Hlavním důvodem bývá jejich partner.

Když žena vydělává více než muž

Vadí, nevadí
Přestože většina dotázaných mužů tvrdí, že jim nevadí, když má jejich partnerka vyšší příjem než oni, pravda je taková, že je tato skutečnost vnitřně frustruje. Je jen málo mužů, jejichž ego dlouhodobě vyšší výdělek ženy neohrozí. Většina pánů se užírá pocitem méněcennosti, trápí je výčitky, že se nedokážou o rodinu lépe postarat. Vadí jim, že tak svým způsobem ztrácejí nad ženami moc. Doufají přitom, že se jedná pouze o dočasný stav, a hledají cesty, jak být zase hlavním živitelem.

Jak z toho ven
Svou situaci řeší pánové různě, někteří se ve snaze zbohatnout dostanou se svými aktivitami mimo zákon, jiní podlehnou některé ze závislostí (např. alkohol nebo patologické hráčství), někteří řeší svou frustraci agresivitou namířenou vůči vlastní ženě. Najdou se i muži, kteří vymění svou partnerku za takovou, která vydělává méně než původní. Často ale naopak my samy, přiznejme si to, milé dámy, začneme vnímat svého partnera jako slabšího, což se projeví také v intimní oblasti. Jinými slovy, partner, který je ekonomicky slabší než my, nás jaksi podvědomě sexuálně nepřitahuje. Takže pak začneme hledat nového i my. Všechny tyto a další rizikové faktory mohou vést k zániku vztahu.

Jak zachránit vztah
Co proti tomu dělat? Zapírat část příjmů? Schovávat své výplatní pásky nebo daňová přiznání? Najít partnerovi lépe placenou práci? Podporovat jeho sebevědomí? Opakovat sama sobě, že on je ten nejlepší? Na tuto otázku bohužel neexistuje jednoznačná odpověď. Zdravý selský rozum říká, že je lepší nedávat mužům svou převahu najevo. Ne každá to však dokáže. Psychologové zase doporučují, aby si pánové našli nějakého koníčka, ve kterém vynikají. Otázka je, zda Vám bude připadat fér, když budete mít na krku práci, děti i domácnost a Váš méněcenný partner se bude léčit někde na golfu nebo na rybách.

Tip redakce: Otevřeně si promluvte a rozdělte si doma úkoly. A jinak stále platí chválit, chválit, chválit. Pro případ, že to nebude stačit, nestyďte se využít služeb psychologa.

A jak to máte u Vás doma Vy?

Zdroj foto: Profimedia

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.