Když bolí každé polknutí


Začalo vás škrábat v krku, obtížně polykáte, jste malátní a stoupá vám horečka? Zřejmě se hlásí angína – akutní zánět krčních mandlí – který se objevuje častěji v období náhlých změn počasí, při stresech a oslabené imunitě.

Angína (tonzilitida) je nejčastěji způsobená bakteriemi (streptokoky), vzácně i viry (herpetické, Epstain-Baarové) nebo plísněmi. U všech původců je toto zcela běžné onemocnění nakažlivé, kapénkami angínu snadno předáte všem ve svém blízkém okolí. Inkubační doba trvá poměrně krátce – mezi jedním až třemi dny. I proto je důležité při podezření na angínu co nejdřív navštívit lékaře, aby potvrdil diagnózu a nasadil cílenou léčbu. Měl by provést výtěr z krku, na základě krevních testů vyhodnotit zánětlivé markery, pohmatem zkontrolovat mízní uzliny a zhodnotit stav krčních mandlí.

A cílená léčba je…

…na bakteriální angínu jednoznačně antibiotika. „Vyležet“ ji je nejlepší volba. Antibiotika rychle uleví a sníží vaši infekčnost. Okolí přestanete ohrožovat za 24 až 48 hodin po nasazení léčby. Na bolest v krku můžete přidat Priessnitzův zábal, kloktadla, rozhodně zůstaňte v klidu v posteli, dodržujte pitný režim (čaj, vodu, minerálky, ale i hutné domácí vývary, které vás postaví na nohy) a pokud vás trápí horečka, přidat můžete antipyretika, dětem uleví Nurofen.


Lidé, kteří se rozhodli angínu vyléčit bez antibiotik, by měli počítat s tím, že po celou dobu léčby přírodní cestou budou infekční, tedy by měli stonat v izolaci alespoň jeden až dva týdny, dokud všechny příznaky nemoci neodezní.

A příznaky jsou…

…bolesti hlavy, svalů, v krku, obtíže s polykáním, bolesti v uších, oteklé mandle s bílým povlakem a hnisavými čepy, zvětšené mízní uzliny v oblasti čelisti a krku, horečka, zimnice, nechutenství a celková slabost. U malých dětí se mohou přidat i obtíže s dýcháním, bolesti břicha a zvracení nebo průjem.


Příznaky nastupují rychle a náhle. Pomoci vám mohou volně prodejné léky na bolesti v krku či pastilky nejrůznějších ingrediencí (například islandského lišejníku). Přidat můžete i přírodní produkty: výluh z šalvěje, která dezinfikuje mandle a celou ústní dutinu, odvar ze zázvoru a žebříčku (kolečko zázvoru a hrst hřebíčků několik minut povaříte, necháte vyluhovat a popíjíte během dne). Zkusit můžete i inhalování z máty, uvolní vám hladké svalstvo v krku a působí anesteticky proti bolesti. Heřmánek zklidní a tiší bolest. Je vhodný i pro malé děti. Můžete si ze sušených bylin připravit čaj s medem, chutná a navíc uleví.

Jaké angíny vás mohou potkat

Nejčastější je akutní bakteriální forma, kterou vyvolávají streptokoky, má rychlý nástup a obvykle v průběhu dvou týdnů odezní. Může se vracet i několikrát v průběhu roku. Virový typ nemoci se ohlásí kašlem a zarudnutím krku, ale mandle jsou bez čepů. Odezní sama bez antibiotik.


Spálovou angínu vyvolává Streptococcus pyogenes toxinem, který vylučuje do těla. Tento druh nemoci často provází i spálová vyrážka.


Chronická angína trvá déle, nemocný je unavený, cítí tlak na mandlích a trápí ho zápach z úst. Léčba nemusí zabírat. Tento druh angíny se častěji vyskytuje u dětí do 15 let.

Obrana?

Neexistuje očkování, nejlepší je posilování imunity. Pravidelná fyzická aktivita, především sport, otužování, zdravá strava plná vitaminů a minerálů, pravidelná hygiena ústní dutiny, snaha o dostatečný odpočinek a omezení stresových situací.

Zdroj foto: freepik.com

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.