Je vám více jak 40 let a začala vám vynechávat menstruace?


Nečekejte až na rozvinutí nepříjemných příznaků klimakteria! Klimakterium sice není nemoc, ale zaslouží si naši pozornost.

První příznaky se začínají objevovat většinou 6 až 7 let před poslední menstruací, která přichází v průměru mezi 49. a 51. rokem života ženy. Tyto potíže mohou dále přetrvávat i několik let. Zpočátku se období klimakteria projevuje mírnými výkyvy v délce menstruačního cyklu a změnami intenzity menstruačního krvácení. K tomu se brzy přidávají nepříjemné vnější příznaky – návaly horka a potu, bušení srdce, kolísání krevního tlaku, nervozita, změny nálad, podrážděnost, poruchy spánku, občasné závratě, brnění v končetinách a mohou se vyskytnout i bolesti na hrudi.

Velmi důležitou roli v této oblasti hraje prevence – zdravá životospráva, pestrá strava bohatá na vitaminy a stopové prvky, konzumace pokrmů ze sóji aj. Důležitá je také přiměřená tělesná aktivita.

Co doporučujeme v období menopauzy?
Zkusme menopauzu přijmout jako vstup do příjemné životní etapy. Užívejme si faktu, že už nám nehrozí otěhotnění a pravidelné měsíční projevy s tím spojené. Už nás nepřekvapí nenadálá menstruace ani neplánované otěhotnění. Nastává čas pro nás – můžeme cestovat, vzdělávat se, věnovat se samy sobě.

Aby ale nová životní etapa nebyla znepříjemňována známými návaly a nespavostí, obraťme se také k přírodě a chybějící ženský hormon si pokusme doplnit přirozeně – utlumíme tím nepříjemné doprovodné jevy klimakteria. Doporučujeme doplňky stravy na bázi včelích produktů (např. Sarapis plus) nebo v kombinaci sóji, červeného jetele a včelích produktů (např. Sarapis soja, nyní s vylepšeným složením). Vhodné je v tomto náročném období ženy upravit jídelníček tak, aby obsahoval maximum fytoestrogenů, které se ponejvíce nacházejí v sojových bobech – doporučujeme především tofu, které se dá přidávat téměř do každého jídla. Dobré jsou také různé bylinkové čaje či tinktury na podporu hormonální činnosti, na tlumení pocení, úzkosti či na podporu spánku.

Co je normální?
- postupné výpadky menstruace
- stavy úzkosti, návaly a poruchy spánku
- celkové utlumení, nechuť k sexu, nechuť k pohybu

Kdy je potřeba navštívit gynekologa?
- jsou-li projevy klimakteria na hranici snesitelnosti a komplikují běžný život
- při přetrvávajícím krvácení či krvavém výtoku
- při přetrvávající bolesti v podbřišku

Zvláště na počátku klimakteria doporučujeme pravidelné návštěvy u gynekologa, aby vyloučil při opoždění či vynechání menstruace jiný důvod (těhotenství) či jiný závažnější problém.

I v období přechodu můžete zůstat vitální a přitažlivou

Podrobnější informace získáte na bezplatné telefonické lince: 800 100 140

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.