Jaký vliv má postel na spánek?


Postel je jedním z aspektů, které mají na spánek určitý vliv. Přece jen v ní trávíme až jednu třetinu svého života.

Pokud je postel stará a matrace proležená, bude to mít dopad nejen na vaši náladu, ale také na celkový zdravotní stav.

Během spánku dochází k regeneraci fyzických i psychických sil člověka. To ale neplatí, pokud v noci špatně spíte. Kvalita spánku se může snadno zvýšit pořízením kvalitní postele, matrace a roštu. Podle čeho postel vybrat, na co si dát pozor a jaká specifika vzít v potaz?

Výběr kvalitní postele

Postel jako taková nemá na kvalitu spánku téměř žádný vliv. Proto není až tak důležité, jakou postel vyberete. Hraje zde roli pouze vzhled a váš vkus. Naopak důležitou roli hraje u postele matrace a rošt. Při jejich výběru byste měli postupovat obezřetně, zvážit všechny jejich pro i proti a vybírat posle svých požadavků.

Jak na rošt?

Rošt je kromě matrace velice důležitou součástí každé postele. Je to prvek, díky kterému matrace drží v posteli na místě, dopružuje ji a zvyšuje její životnost. Jeho výběr vždy podřizujte typu zvolené matrace.

Kvalitní rošt dokáže dobře větrat a odvádět vlhkost

Kvalitní rošt dokáže také dobře větrat a odvádět vlhkost. Na trhu si můžete vybrat z roštů lamelových, polohovacích, motorovacích či vyklápěcích. Rošt jako takový by měl mít alespoň 28 lamel, jejichž vzdálenost nesmí přesáhnout 4 cm. Některé rošty jsou vybavené zdvojenými lamelami v namáhavějších zónách. U polohovacích roštů se zaměřte na jejich manipulaci, k dispozici bývají rošty polohovatelné jen u hlavy, v oblasti nohou a v některých případech i v oblasti kolen.

Kvalitní rošt

Jakou zvolit matraci?

Při výběru matrace musíte vzít na zřetel následující specifika – vaši váhu, podle které se zvolí ideální tvrdost, výšku matrace, materiál a podklad. Při jejím výběru si dejte opravdu na čas, přece jen si ji vybíráte na několik let.

Zvolení matrace podle tvrdosti

Tvrdost matrace hraje při jejím výběru zásadní roli. Obecně se rozděluje do 4 základních kategorií, na základě kterých si člověk vybere ideální matraci přímo pro něj.

• Matrace s tvrdostí 1 tvoří měkké matrace, které jsou elastické a přizpůsobují se tvaru těla. Do této skupiny se řadí latexové matrace, matrace ze studené a líné pěny.
• Skupinu matrací s tvrdostí 2 tvoří řada matrací, které jsou taktéž velice elastické, skvěle se přizpůsobují tělu a navíc dokážou udržet páteř v rovině a nevytvářejí protitlak. Spadají sem matrace polyuretanové, sendvičové, pružinové, latexové a matrace ze studené i líné pěny.
• Matrace s tvrdostí 3 jsou tvrdší matrace, které upřednostňují zejména muži, mladší lidé nebo osoby s vyšší hmotností. Do této skupiny lze zařadit některé typy sendvičových a pružinových matrací.
• Matrace s tvrdostí 4 jsou na trhu nejtvrdší matrace, které napomáhají udržet páteř v rovině a lépe prokrvují pokožku. Tento typ matrací využívají zejména muži nebo osoby s vyšší tělesnou hmotností.

Jaký materiál?

Kromě tvrdosti matrace se zaměřte také na použití materiál. Vybírat můžete z matrací pružinových, latexových, sendvičových, pěnových a z matrací z paměťové pěny. Každá matrace má jiné vlastnosti, záleží hlavně na tom, co od matrace očekáváte.

Pružinové matrace dobře odvádějí vlhkost, mají dobrou životnost a dají se pořídit poměrně za nízkou cenu. Pružinové matrace tvoří pružinové jádro, které dobře odvádí vlhkost. Pružinové matrace jsou jako jediné vhodné pro položení na pevnou desku.

Latexové matrace mají dobrou elasticitu a ortopedické vlastnosti. Jsou hypoalergenní a obecně měkčí. Díky jejich skvělým vlastnostem bývají velice vyhledávané.

Sendvičové matrace jsou vytvořeny více vrstvami. Většinou u sendvičových matrací dochází ke kombinaci klasické a studené pěny, latexu a líné pěny atd.

Pěnové matrace neboli matrace ze studené pěny jsou vyráběny z různých polyuretanových pěn a studených desek.

Matrace z paměťové pěny jsou vyrobeny z líné pěny, která reaguje na tělesnou teplotu člověka. Na základě toho se dokážou perfektně přizpůsobit tělu v jakékoliv poloze. Tyto matrace zabraňují vzniku proleženin, jsou tedy vhodné pro osby, které jsou upoutáni na lůžku.

Velikost a výška matrace

Výběr velikosti matrace by se měl odvíjet od velikosti vaší postele. Nejčastějšími rozměry jsou matrace 90x200 cm a 180x200 cm. U postelí s menšími rozměry se používají matrace 160x200 cm. Kromě velikosti hraje důležitou roli výška matrace, neboť ta ovlivňuje kopírovací schopnost matrace. Zpravidla by výška postele neměla být nižší než 14 cm. Větší komfort však poskytnou matrace s výškou 16 až 20 cm.

Velikost a výška matrace by se měla odvíjet od velikosti vaší postele.

Matrace a zdravotní problémy

Některé zdravotní problémy (např. bolesti hlavy, bolesti zad, problémy s oteklýma nohama apod.) může vyřešit právě kvalitní matrace. Dobrou volbou je zdravotní matrace. Jedná se o speciální matraci, která díky své kvalitě, vlastnostem a parametrům dokáže výše zmíněné potíže zmírnit, zkvalitnit váš spánek a přispět k lepší regeneraci celého těla.

Matrace pro dvoujlůžko

Matrace pro dvojlůžko

Pokud přemýšlíte nad výběrem matrace do dvojlůžka, Matrace Webstr – Matrace Plzeň doporučuje pořídit si matrace 1+1. U jednotné matrace si totiž každý z partnerů nemůže vybrat matraci přesně podle svých požadavků. Navíc při proležení je nutné vyměnit celou matraci. Naopak při zvolení dvou stejných matrací si každý z partnerů může vybrat přesně takovou, která mu bude maximálně vyhovovat.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.