Jaké si dáváme novoroční předsevzetí a jak dlouho nám vydrží?


A je to tady! Konec roku 2017 je za námi a společně s ním i neodmyslitelně spojené oslavy Silvestra a novoroční předsevzetí, se kterými spousta z nás vstupuje do nového roku. Možná i u vás je jakousi tradicí dát sami sobě nějaký slib, o kterém jste přesvědčeni, že můžete dodržet.

Novoroční předsevzetí ke konci roku už tak nějak patří. Jakmile na hodinách odbije půlnoc a my rozhýřeni alkoholem nadšeně pozvedneme číše k přípitku, neubrání se většina z nás tomu, aby pronesli nějaké to prohlášení - slib sami sobě. Jaká novoroční předsevzetí si dáváme nejčastěji a jak dlouho je dokážeme dodržovat?

Hlavně nezklamat sám sebe
Na novoroční předsevzetí bychom měli v první řadě hledět jako na slib, který dáváme sami sobě. Nikdo nás do ničeho nenutí a my jednáme v zájmu sobě vlastním. Je to jakási osobní výzva, kterou připravíme sami pro sebe, a záleží jen na nás, zda svému rozhodnutí dokážeme obstát či nikoli. Důležitá je pevná vůle, bez které to nepůjde. Zvláště pokud si jako předsevzetí dáte, že se zbavíte nějakého zlozvyku, který byl až do dnešního dne nedílnou součástí vašeho života - takovým neřestem je pak velmi těžké říkat sbohem a silná vůle je potřeba.

Letos už konečně zhubnu!
Snaha shodit přebytečná kila, která nejčastěji svádíme na vánoční svátky, jež jsou typické pro sladké cukroví, bohaté mísy bramborového salátu, smažené řízky a další dobroty, rozhodně patří mezi nejčastější předsevzetí. A nebudeme si nic nalhávat - zpravidla se týkají žen, které se odhodlají, že v novém roce konečně zhubnou.

Bohužel zredukovat přebytečnou váhu není běh na krátkou trať - ba spíše naopak. Jestliže i vy plánujete v novém roce začít cvičit, stravovat se zdravěji nebo snad držet dietu ve snaze zhubnout, pak se připravte, že výsledky možná neuvidíte hned. Proto se neupínejte na okamžité změny, které by vás mohly spíše zklamat a přimět vás se snahou skončit. Daleko lepší je dosahovat menších, chcete-li dílčích cílů a z těch se radovat.

Pryč se zlozvyky!
Jestli můžeme mezi častá novoroční předsevzetí něco s klidným srdcem zařadit, pak je to skoncování s nějakým zlozvykem. Je pravda, že nejčastěji se to týká kouření, které představuje snad nejrozšířenější neřest vůbec. Přestat kouřit se každý rok snaží neskutečné množství lidí, bohužel jen ti nejodhodlanější dokážou ustát prvotní nepohodlí a příznaky abstinence.

Opět si dovolíme připomenout to, co jsme zmiňovali již na začátku: chce to především silnou vůli! Mezi další zlozvyky patří pití alkoholu nebo třeba kousání nehtů.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.