Jak spát jako v bavlnce?

13.01.2015 | Bydlení

Člověk stráví půl života v posteli. Tradičně se investují velké částky do roštu a matrace, ale nesmí se zapomínat na povlečení. Vždyť díky němu se naše postel stává nejen módním doplňkem, ale zajistí nám i nerušený a kvalitní spánek. Jak je to možné? Důležitý je materiál. Pokud si potrpíte na kvalitu a luxus, poradíme Vám v následujícím článku, jak si správně vybrat.

Pro milovníky luxusu
Na současném trhu se objevuje několik základních materiálů pro výrobu povlečení. Mezi nejoblíbenější patří bavlna, flanel nebo krep. Jsou oblíbené díky snadné údržbě, tepelným i chladivým vlastnostem. Pro náročné spáče, kteří se nespokojí s klasikou a chtějí se v posteli cítit jako král, je tu luxusní povlečení na postel vyrobené z damašku nebo saténu.

Damaškové povlečení
Damaškové povlečení se díky svému materiálu řadí mezi luxusní povlečení. Tento materiál dokáže poskytnout jedinečný komfort a nadčasové zpracování. Dík moderním technologiím se zbavilo svých nešvarů z dob minulých a dokáže uspokojit i ty nejnáročnější uživatele.

Co je to damašek?
Jedná se o jednobarevnou tkaninu s různými tvary a velikostmi. Typickým znakem je hrubé odstupňování na okrajích vzorů a světlý nebo tmavý kontrast s hladkým podkladem. Kontrastování vzniká střídáním vazeb, a to osnovní s útkovou. Damašek je vyroben z 100% bavlny, které je hustě utkána. Vlastnosti, které nelze přehlédnout.

• nadčasovost a elegance
• hedvábný lesk
• dlouhá životnost
• nenáročná údržba
• příjemný materiál na dotek

Atlas grádl
Atlas grádl je další z luxusních druhů povlečení. Ve zpracování a použitém materiálu je velmi podobný damašku. Oba jsou vyráběny z tkaniny plošné gramáže 160 – 170g/m2. Shodují se také v tkanině atlasové vazby, která vytváří vetkání určitého vzoru. A zde dochází k rozdílnosti mezi damaškem a atlas grádlem. Damaškové povlečení je tkáno do vzorů, jako jsou ornamenty, květiny, kdežto atlas grádl je typický vzory pruhů nebo čtverců.

Satén
Satén je oblíbeným materiálem pro povlečení. Kvalitní povlečení bavlněný satén se vyrábí z 100% česané bavlny. Mezi nejjemnější, a tudíž luxusnější materiály patří satén utkaný z egyptské Mako – bavlny. Z takového saténu se dá ušít nejen povlečení, ale i dámské šaty. Pro zvýšení odolnosti a zachováním lesku materiál prochází tzv. mercerací. Investice do kvalitního saténového povlečení se vyplatí hned z několika důvodů.

• příjemný na dotek
• není nutné žehlit
• chladí v létě, zahřívá v zimě
• bohatá nabídka motivů, barev a vzorů

Bavlna de lux
Povlečení z bavlny de lux se řadí mezi luxusní povlečení na postel. Bavlna de lux se od klasické bavlny liší hned v několika vlastnostech. Díky vyšší gramáži, která je speciálně upravena, získá materiál na pevnosti, odolnosti a bude jemnější na dotek. Dále si pak povlečení udrží své barvy.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.