Cvičení? Běhání? Low carb? Hubněte chytře!


Cítíte se unavení, bez energie a trápí vás i nějaká ta kila navíc? Nedaří se vám zhubnout a váhu si udržet, i když jste vyzkoušeli nejrůznější diety? Zkuste na to jít chytře! Začněte se hýbat, dobře se vyspěte a vyzkoušejte low carb stravování.

Když se řekne low carb dieta

Low carb dietu (LCD) můžeme označit i jako nízkosacharidovou dietu, která je založená na omezení potravin s vysokým obsahem cukrů a škrobů. Jde tedy o způsob stravování, kdy omezíme sacharidy, naopak si pohlídáme dostatečný příjem bílkovin a zvýšíme i příjem zdravých tuků.

Low carb ale neznamená no carb, sacharidy naše tělo potřebuje. Jsou naším hlavním palivem, podílí se i na zdravém fungování imunitního systému a dalších funkcí v organismu.

Víte, že naše tělo využívá jako hlavní zdroj energie glukózu, kterou získává ze sacharidů ve stravě a ukládá si ji zhruba na 24 hodin v játrech a svalech? Když snížíme příjem sacharidů a tělu zásoby glukózy dojdou, začne jako záložní zdroj pro výrobu energie využívat vlastní tukové zásoby. Díky tomu dojde k poměrně rychlému úbytku hmotnosti a dalšímu metabolickému zlepšení.

Je fér ale říct, že taky se během prvního týdne nebo dvou může dostavit nespavost, únava, zácpa a chuť na sladké. Chce to trochu trpělivosti, během pár dnů tyto potíže vymizí. Mírnit je můžete tím, že si dáte oříšky nebo třeba avokádo.

Proč si vybrat zrovna LCD?

Dobře nastavená low carb dieta:

• Vám umožní hubnout rychle
• Díky vyšší konzumaci bílkovin a tuků se budete cítit sytí, zmenšíte pocit hladu.
• Pomůže odbourat uložený tuk
• Dodá vám energii
• Zbaví vás chutí na sladké
• Sníží hladinu cukru v krvi
• Zlepší hormonální rovnováhu a kognitivní funkce
• Sníží riziko kardiovaskulárních chorob
• Zlepší náladu
• Pomůže vám udržet váhu, nemusíte se obávat jojo efektu


Víte, že mezi povolené potraviny při LCD patří třeba maso, vejce, zelenina jako salát, okurky, brokolice, kukuřice apod., avokádo, bobulovité ovoce, ořechy, semínka, neslazené mléčné výrobky, tvrdé sýry, kokosový a olivový olej, ghí a další?

Podpořte svou snahu i pohybem

Co si budeme povídat, kdo chce zhubnout, ten se musí taky hýbat. Pohyb jde ruku v ruce se stravováním a taky spánkem. Napadlo by vás, že vaši snahu zhubnout ovlivní i to, zda se kvalitně vyspíte?
Ale zpět k pohybu. Když říkáme, že se máte začít hýbat, neposíláme vás hned na různé stroje do posilovny. Ze začátku postačí svižné procházky, plavání, jízda na kole. Skvělý je i běh, tedy u těch, kteří netrpí výraznou nadváhou.

Víte, že tělo si nejdřív bere energii z glykogenových zásob, až pak sáhne po těch tukových? K tomu ale dojde zhruba až po 30 minutách pohybu.

Zdroj foto: Unsplash

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.