Celulitida? Proč vzniká a jak jí říct sbohem


Neestetické hrbolky na kůži známé jako celulitida umí potrápit nejednu ženu. Pomerančová kůže nejčastěji postihuje „problematické“ partie na stehnech a zadečku, ale zdaleka není jen estetickým problémem či signálem nadváhy. S celulitidou se potýkají i štíhlé ženy a my se podíváme, co stojí za jejím vznikem a jak si s ní poradit.

 

Co celulitida signalizuje?

Kromě toho, že je pomerančová kůže kosmetickým problémem, kterého se většina žen jen těžko zbavuje, je také signálem zdravotních potíží. Sama o sobě však není rizikem. Pokud celulitida postupuje a zhoršuje se, může nás varovat před potížemi, jako je nedostatečná funkce lymfatického systému, problematické odvádění odpadních látek z metabolických procesů nebo žilní nedostatečnost a vznik křečových žil.


Poznáte ji snadno: nevzhledné hrbolky, důlky, nerovnosti a rýhy na kůži. Pojem celulitida přitom není přesný, častým používáním ale doslova zlidověl. Ve skutečnosti celulitida znamená zánět buněk, který je třeba řešit lékařskou péčí. Naopak to, co většinou nazýváme celulitidou, je správně celulita.


Kdy a jak celulitida vzniká?

Za celulitidou stojí porucha cirkulace lymfy a zadržování vody v tukových buňkách. Její vznik ovlivňuje hned několik faktorů:

• genetická predispozice
• životní styl
• pohybové a stravovací návyky
• užívání hormonální antikoncepce


Neoblíbená celulitida vzniká v podkožní tkáni, kde mají rovněž zakončení lymfatické cévy. Pokud je lymfatická drenáž nedostatečná, dochází k pomalé cirkulaci a voda se hromadí v mezibuněčném prostoru. Podkožní tuková tkáň nás chrání především při tepelné izolaci, před mechanickými vlivy jako je tlak či nárazy a je zásobárnou vody a energie. Ženy na rozdíl od mužů mají dvojnásobek tukových buněk, které při nadměrné výživě zvětšují svůj objem až dvěstěkrát. Tukové lalůčky se naplňují nepravidelně, což se projevuje navenek jako hrboly a důlky. U mužů se naopak celulitida vyskytuje v místech působení mechanického tlaku oblečení či opasku a můžeme ji pozorovat na bedrech, hýždích a břichu, nebo v důsledku konzumace některých potravin s hormony.


Co zhoršuje celulitidu?

Její vznik je částečně dán geneticky a je možné ho oddálit nebo dokonce zastavit. Ke vzniku přispívají ženské hormony – estrogeny a rizikovou skupinou jsou i mladé dívky a ženy užívající hormonální antikoncepci. Estrogen zvyšuje ukládání tuku do tukových buněk a zadržování vody v těle. Působení hormonů na ukládání tuku v těle zhoršuje i nedostatek pohybu.

 

Co zhoršuje projevy pomerančové kůže?

• Nadváha a obezita
• Špatné stravovací návyky – nadměrná konzumace živočišných tuků, cukru, slaných pochutin a nadměrné používání soli s obsahem sodíku, káva a alkohol, kouření, nedostatek ovoce a zeleniny a nedostatečný pitný režim.
• Zhoršovat je může také těsné a škrtící prádlo i počínající projevy křečových žil.

 

Jak se zbavit celulitidy?

Upravte svůj životní styl. Změna by měla být trvalá a celoživotní. Pomohou vám také různé kosmetické procedury.


Lymfodrenáž, která může být provedena přístrojem nebo ručně, ale hlavně odborníkem. Pomocí jemných hmatů v místech výskytu lymfatických uzlin se zlepšuje oběh lymfy. Tekutina se vyloučí ven a s ní i produkty látkové výměny a metabolismu.


Vyvážená strava. Úprava životosprávy a zdravá výživa jsou základem. Pokud si nevíte rady, jak vhodně nakombinovat poměř bílkovin, tuků a sacharidů, doporučujeme obrátit se na výživového poradce a nutričního specialistu.


Pitný režim: dopřejte si dostatek tekutin, zejména čisté vody. Je důležitá pro látkovou výměnu, cirkulaci krve a lymfy v těle. V ideálním případě je dobré vyloučit alkohol.

Cvičte a hýbejte se.



Kosmetické přípravky na celulitidu: Skvělým pomocníkem je různá tělová kosmetika jako skořicové zábaly, tonika a krémy. Oblíbená značka WELEDA nabízí tělové krémy a oleje nejen proti celulitidě, ale také pro celkovou péči o pokožku. Pro lepší efekt se doporučuje provádět pravidelně i peeling pokožky, který odstraní odumřelé buňky z povrchu a pokožku mírně vyhladí. Pak je pokožka lépe připravena absorbovat krém na celulitidu a látky proti celulitidě. Různé sety obsahují i masážní kartáče či přístroje, které podpoří prokrvení kůže, usnadní masírování i odstranění celulitidy.


Doplňky stravy v podobě čajů a bylinek, které podporují vylučování a pročištění těla (pampeliška), podporu normální činnosti oběhové soustavy (pýr) a normální funkci močových cest (květ vřesu). Podobně působí i kopřiva, fenykl a jírovec.


Úplné vyhlazení pokožky či zlom v průběhu nástupu celulitidy nejsou možné bez dodržování všech výše zmíněných bodů. Jejich poctivé využití a kombinace vám pomůže nejen k potlačení projevů celulitidy, ale budete se také cítit lehčí a zdravější.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.