Arabský parfém z Dubaje je nevšedním dárkem pod stromeček.


Arabské parfémy jsou in a stále více lidí v Čechách a na Slovensku podléhá jejich kouzlu a exotické přitažlivosti.

Narozdíl od běžně dostupných parfémů u nás mají arabské parfémy vyšší podíl vonných esencí, což znamená, že déle vydrží, jsou originální a v neposlední řadě mají velmi osobitý charakter. Tyto vlastnosti evropské parfémy postrádají, proto jsou orientální vůně vyhledávané a ke klasickým parfémům se lidé již většinou nevrací. Vždyť vůně je jedním z prvních vjemů, který u druhých vnímáme a jejímu výběru bychom proto měli věnovat stejnou pozornost jako při výběru oblečení.

Vonné esence jsou v arabském voňavkářství vyráběny z nejkvalitnějších ingrediencí, dle receptur, které jsou prověřeny staletími.
Nejpoužívanější formou parfému v zemích Perského zálivu je tzv. parfémový olej (CPO), který má největší podíl vonných esencí a je nejstarší formou parfému vůbec. Je také nejlepším nosičem vůně. Jeho základem je jojobový olej, který na rozdíl od alkoholu nedráždí pokožku. E-shop www.arabskeparfemy.com nabízí širokou škálu parfémů z Emirátů a dováží od mnoha renomovaných výrobců z Dubaje. Je také výhradním distributorem pro ČR a SR značky El Nabil, což je nejoblíbenější značka u nás. El Nabil nabízí 65 druhů arabských parfémových olejů evropského stylu a je tedy nejvhodnější volbou pro seznámení se s arabskými vůněmi. V pestré nabídce naleznete květinové, pudrové, sladké, svěží, dřevité i kořeněné vůně, které dokazují, že arabské parfémy nemusí být jen těžké, jak se většina lidí domnívá, ale že jsou vhodné pro každou příležitost.

Z historie arabských parfémů

Výroba parfémů v arabském světě se stala opravdovým uměním v době příchodu islámu. V islámské kultuře má používání parfémů velkou tradici, podle proroka Mohameda je považováno dokonce za náboženskou povinnost - páteční koupel s použitím parfému je povinností pro každého muslima.
Za zakladatele moderního arabského parfumářství je považován muž žijící v 9. století, Al Kindi, který díky destilaci různých bylin a rostlin ve svých experimentech přinesl světu řadu nových receptur pro výrobu parfémů, které přetrvaly dodnes. Málokdo ví, že až v 16. století křižácká vojska, vracející se z válečných tažení v Orientu, s sebou přivážela ukořistěné parfémy jako dárky pro své manželky a milenky a pomohla tak znovu obnovit zájem o parfémy u nás na starém kontinentu, kde bylo v té době umění výroby parfémů téměř zapomenuto.

O jejich jedinečnosti svědčí i Shakespearova Lady Macbeth, která se podívala ve známém dramatu na své zakrvácené ruce a zvolala “Here’s the smell of the blood still. All the perfumes of Arabia will not sweeten this little hand. Oh, Oh, Oh!”, už tehdy věděla, že arabské vůně růže, jasmínu a mnoha dalších ingrediencí mají doslova mystickou moc. Hlavní složkou arabských parfémů bývalo kadidlo (aromatická pryskyřice), které se dodnes získává s malých stromů a keřů rostoucích v Ománu a Somálsku.
Kdysi dávno ve starověké Arábii, bylo s kadidlem obchodováno na světových tržištích jako s jednou z nejdražších položek. Arabští obchodníci vyměňovali parfémy za bahrajnské perly a koně nebo teakové dřevo z Indie, čínské hedvábí a porcelán nebo zlato z královských dvorů Římské říše.
Základ v tradičních arabských parfémech je jasmín, jantar, pižmo a oud. Další důležitou složkou je růžový květový olej. Na Blízkém východě se ty nejlepší z růží nachází v údolí Taif v Saúdské Arábii.

Ačkoli arabské parfémy vychází ze stejné tradice, jsou mezi nimi odlišnosti a záleží na zemi jejich původu. Asi nejzásadnější rozdíl tkví v používání ustalovačů, které zajišťují dlouhotrvající intenzitu vůně. Může jím být např. santal či již zmíněný oud a kadidlo, které nalezneme u parfémových olejů ze Spojených arabských emirátů, naproti tomu egyptské vůně tyto ustalovače neobsahují.
Řemeslo a umění parfumerie bylo vždy nedílnou součástí arabské kultury. Ať už si vyberete parfém z jakékoli arabské země, můžete si být jisti, že se obléknete do jedinečné vůně s nádechem tradice a luxusu.

S výběrem Vám ráda poradí odbornice na arabské parfémy Lenka Sládková www.arabskeparfemy.com

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.