A jojo efekt nemá šanci!


Také už se Vám podařilo několikrát zhubnout, ale jojo efekt Vám brzy pokazil radost, protože se všechna ztracená kila zase rychle vrátila? Vyzkoušejte námi ověřené tipy a jojo efekt nemá šanci.

Práce kvapná málo platná

Nedočkavost je přirozená lidská vlastnost. Jakmile se pustíme do hubnutí, chceme vidět výsledky našeho úsilí (které zahrnuje pití vody namísto slazených nápojů, odpírání si sladkostí, nucení se do cvičení, i když se nám zrovna nechce, atd.) co nejdříve. Mnoho z nás ve snaze co nejrychleji zhubnout často volí drastické diety, abychom viděli vysněný obraz v zrcadle co nejdříve. Pravda, díky hladovce nebo snížení denního příjmu kalorií na minimum se ručička na váze začne poměrně rychle vychylovat žádoucím směrem. Jenže, jak se říká práce kvapná málo platná. Když rychle zhubneme, nejenže na našem těle mohou zůstat nevzhledné strie a vytahaná kůže, ale hlavně je zde velké riziko, že všechna ztracená kila rychle nabereme zpátky. Příčinou je jojo efekt.

Pomalu ale jistě

Pokud během krátkého období rychle zhubneme, například 4 kilogramy za týden, dochází k vážnému zásahu do našeho metabolismu, na který organismus reaguje adaptativně. To znamená, že se přizpůsobí úspornému režimu, a všechny živiny, které dostane, si pak pro jistotu začne ukládat do tukových zásob. Přesně pro tento jev se používá označení jojo efekt. Pokud mu chceme předejít, tedy zhubnout a váhu si udržet, měli bychom hubnout pomaleji. Rozumný úbytek na váze se pohybuje mezi 1 až 2 kg za měsíc.

Jak předejít jojo efektu

Odborníci na výživu doporučují, rozdělit si denní příjem potravy do 5 menších porcí. Snídaně, dopolední svačina, střídmý oběd, odpolední svačina a lehká večeře. Základem jídelníčku je zelenina, ovoce, kvalitní bílkoviny a obilniny. Přitom je nezbytné, nezapomínat dodržovat pitný režim, nejlepší tekutina je, jak jistě správně tušíte, voda bez bublinek. Poté, co se Vám podaří zhubnout na svou ideální váhu, můžete si dopřát i moučník, ale nadále byste měli v tomto stylu pokračovat. Samozřejmě, že zdravý jídelníček je radno doplnit cvičením, není nutné potit se každý den v posilovně, pokud nemáte duši sportovce, stačí, když si zacvičíte dvacet minut dvakrát týdně. Důležitá je pravidelnost. Jak vidíte, nejedná se jen o hubnutí, ale o změnu životního stylu zdravým směrem. Vaše tělo si na něho postupně zvykne a díky tomu není ohroženo záludným jojo efektem.

Zdravý životní styl není trest

Nedokážete si představit, že byste se vzdali svých oblíbených pochoutek? Nemáte rádi vařenou zeleninu a představa, že ji budete jíst až do konce života, je pro Vás noční můrou? Nemusí. Pokud si se zdravou stravnou nevíte rady, můžete vyzkoušet služby výživových poradců, kteří Vám sestaví individuální jídelníček. Předtím Vám ale provedou komplexní diagnostiku Vašeho těla na lékařsky certifikovaném přístroji, který zjistí, kolik tuků a vody máte v těle, jaký je Váš metabolický věk, atd. Pak si s Vámi pohovoří o zdravém životním stylu, vytvoří pro Vás osobní doporučení a hlavně Vás budou motivovat a podporovat, aby Vám pomohli dosáhnout Vašeho cíle. Vypadat dobře, cítit se zdravě a být plni energie.

Zdroj: www.fitdieta.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.