Za romantikou do Máchova kraje

12.02.2009 | Volný čas

Máchův kraj je protkán nádhernou přírodní scenérií, hlubokými lesy, skalnatými údolími a starobylými hrady a právem je přezdíván rájem pro romantiky a snílky. Kraj byl pojmenován po předním českém představiteli literárního romantismu, Karlu Hynku Máchovi, který tento kraj natolik miloval...

Kraj byl pojmenován po předním českém představiteli literárního romantismu, Karlu Hynku Máchovi, který tento kraj natolik miloval, že právě do jeho prostředí umístil děj svého nejznámějšího díla, básně Máj.
Místní obyvatelé na počest slavného básníka přejmenovali Velký rybník na Máchovo jezero.

 

Kraj však není oblíben pouze milovníky romantiky. Zdejší příroda nabízí vyžití pro milovníky veškerého sportu a turistiky.
Právě oblast již zmiňovaného Máchova jezera nabízí milovníkům cykloturistiky stovky cyklotras v krásném a kouzelném prostředí jezera a okolních lesů. V lesích je mnoho tras i pro ty zdatnější a zkušenější jezdce na horských kolech.

 
Pro příznivce vody a vodních sportů je kraj naprosto ideální, neboť zde najdete nejen mnoho vodních ploch ke koupání, ale také právě ke sportu. A tak si můžete vyzkoušet jízdu na vodních lyžích, wakeboardech či si zkusit sjet řeku Ploučnici.
V okolí Máchova jezera se také nachází mnoho skalních prostor ideálních pro horolezce.
Pokud jste unaveni ze sportu či dovádění ve vodě, máte možnost v místních lesích holdovat také houbařině a procházkám po krásném okolí.

 

A kam si třeba můžete zajít? Nabízí se opravdu mnoho možností a stačí si jen vybrat.

Hrad Bezděz, symbol Máchova kraje, jedinečně dochovaný areál královského gotického hradu s palácem, purkrabstvím a unikátní ranně gotickou kaplí na vrcholu kopce. 35 m vysoká věž skýtá úchvatný rozhled po okolí. Hrad Starý Berštejn, tedy zřícenina hradu z 15. století se zachovalou hradní věží a nevelkým předhradím se zbytky bašt. Hrad Houska, goticko-renesanční sídlo, jeden z nejlépe dochovaných královských hradů Přemysla Otakara II. V interiérech se nalézají cenné středověké nástěnné malby. Hradní kaple stojí podle legendy přímo nad bránou do pekla. Hrad Ralsko, zřícenina někdejšího strážního hradu. Nabízí nám zajímavý výhled do bývalého vojenského prostoru Ralsko s 3 km dlouhou přistávací dráhou, na panorama Bezdězu, České středohoří, Lužické a Jizerské hory, Ještěd, dominanty Českého ráje a Máchův kraj. Děvín - zřícenina stejnojmenného hradu založeného r. 1250 rodem Markvarticů. V 17. století jej pobořili Švédové a od té doby pustnul. Dodnes se zachovaly pouze zbytky obvodového zdiva. Zřícenina je na seznamu kulturních památek. Zámek Zákupy, původně renesanční zámek, upravený ve stylu druhého rokoka.

 

Vynechat určitě nemůžete také Máchovo jezero, které je ve skutečnosti největší český rybník, založený českým králem Karlem IV. (1366). Oblíbená rekreační oblast s plážemi, tobogánem a kurty na plážový volejbal. Pro milovníky adrenalinu je lákadlem také bungee jumping.

 

Středisko Staré Splavy je bezesporu nejznámějším rekreačním místem u Máchova jezera. Na Jarmilině skále byl roku 1936 odhalen pomník K. H. Máchy. V roce 1938 jej fašisté svrhli do jezera. Po válce byl vyloven a dnes se nachází na Hůrce v Bělé pod Bezdězem.
Braniborská jeskyně, velký skalní převis, který se nalézá v zajímavé oblasti skalnatých roklí a značených lesních pěšin západně od Starých Splavů.


Je jisté, že pokud se rozhodnete udělat si výlet do Máchova kraje, budete mít o zážitky určitě postaráno.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.