Waldemar Matuška zemřel v náručí své ženy Olgy

03.06.2009 | Revue

Waldemar Matuška (* 2. 7. 1932 - + 30. 5. 2009), nezapomenutelný zpěvák, banjista a herec s uhrančivým pohledem a bohémskou duší.

Zemřel včera (30. 5.) v náručí své ženy Olgy Blechové v St. Petersburgu na Floridě ve věku 76 let. Dvojnásobný Zlatý slavík z let 1962 a 1967 podlehl zápalu plic a následnému selhání srdce. 

Rodák ze slovenských Košic a vyučený sklář přišel do Prahy v roce 1960, kdy se stal zpěvákem a hercem divadla Semafor. Zde zpíval a hrál například s Karlem Štědrým či Jiřím Suchým.
"Jo, to byly ty krásné časy, kdy jsem spával zabalený do opony a zpíval To všechno odes´ čas," vzpomínal Matuška již před lety na své začátky v Semaforu.
V roce 1961 odešel s Evou Pilarovou do divadla Rokoko, kde se stal skutečnou hvězdou spolu s Helenou Vondráčkovou, Martou Kubišovou či Jitkou Zelenkovou, s nimiž nazpíval řadu dodnes slavných duetů.

Matuška byl celkem byl třikrát ženatý, s poslední ženou, zpěvačkou Olgou Blechovou žil celých 33 let až do své včerejší smrti.
V roce 1986 emigroval do USA, kde až do konce života koncertoval především pro krajany, za kterými procestoval tisíce kilometrů napříč Spojenými státy.
I po roce 1989 v USA zůstal, ale mnohokrát se vrátil do Česka, kde se svou kapelou K.T.O (Kamarádi táborových ohňů) odehrál desítky koncertů, dokud se jeho zdravotní stav nezhoršil.

Ačkoliv nikdy nechtěl být hercem, jeho filmové role v muzikálech Kdyby tisíc klarinetů (1964), Noc na Karlštejně (1973) či v parodii Limonádový Joe zůstanou hodně dlouho v paměti diváků.

Při jedno z posledních rozhovorů pro Korzo Waldemar Matuška prohlásil s černým humorem, sobě vlastním: "Samozřejmě je to výborné, že jsem se toho dožil. Ale pětasedmdesátiny nejsou žádná paráda. Jo, kdybych tak slavil teprve padesátiny, to by bylo něco! To bych měl pořád ještě mnohé před sebou. Teď už to mám spíš všechno za sebou." 

Zdroj, foto: Korzo

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.