Ústřední topení vede k tloušťce, tvrdí vědci


Pobyt v teplých či dokonce přetopených prostorách svádí k menší fyzické aktivitě, a to může vést k obezitě, tvrdí britští odborníci.

Zkazilo nás nejen ústřední topení, ale i dvojitá okna a izolace: všechny tyto vymoženosti vedou k tomu, že žijeme v teplejších prostorách. Vědci z University College London tvrdí, že v rozvinutém světě roste průměrná teplota přímo úměrně obezitě.

V teple pobýváme navíc nejen doma, ale často i "venku". Když užíváme vytápěné prostředky veřejné dopravy, jdeme do teplých kanceláří nebo občas i přetopených obchodů.

"Více času stráveného uvnitř i široká dostupnost topení v dopravních prostředcích, na pracovištích a ve veřejných budovách - to vše omezuje škálu teplot, kterým jsme v každodenním životě vystaveni.

Krátí se čas, který naše těla tráví v podmínkách mírného termálního stresu, což znamená, že spalujeme méně energie. To by mohlo mít vliv na naši energetickou rovnováhu a v konečném výsledku vést k nadváze i obezitě," řekla hlavní autorka výzkumu Fiona Johnsonová.

Toto zjištění by prý mohlo vést ke změně našeho nazírání na vytopené prostory.

"Z výsledků studie vyplývá, že nižší teploty v budovách v zimě by mohly pomoci nejen omezit emise skleníkových plynů, ale i v boji proti obezitě," dodala spoluautorka výzkumu Marcella Ucciová.
Zdroj: Korzo
Foto: Sparhaushalt.eu

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.