Umělé osvětlení pumpuje do zeleniny vitamíny


Umělé osvětlení supermarketů dovede udržet špenát déle čerstvý a navíc v něm vyvolává tvorbu nových vitamínů. Totéž údajně platí i pro jiné druhy zeleniny.

Podle výzkumu amerického zemědělského výzkumného ústavu může být umělé světlo způsobem, jak v čerstvých potravinách zvýšit obsah výživných látek.

"Když jsem byl nakupovat, napadalo mě, jestli skladování špenátu v průhledných krabičkách při čtyřech stupních Celsia pod UV světlem čtyřiadvacet hodin denně dělá zeleným listům dobře, nebo naopak," líčí začátek experimentu Gene Lester z ústavu spadajícího pod ministerstvo zemědělství.

Lester sestavil tým, který udržoval zeleninu pod dobu tří až devíti dnů na stálém umělém světle nebo ve tmě.

Vyšlo najevo, že špenát, který byl alespoň tři dny na světle, obsahoval prokazatelně mnohem více vitamínů C,K, E, kyselinu listovou a karotenoidy lutein a zeaxantin. Listy skladované ve tmě tyto látky postupně ztrácely.

Podle odborníků není nový objev zase takovým překvapením.
"Tyto vitamíny se vyskytují především ve fotosyntetizujících rostlinách, kterými se lidstvo odedávna živí," říká Lester a dodává: "Proces fotosyntézy pokračuje, i když rostlinu utrhneme. Dokud obsahuje dost vody a má vzduch a světlo, je dobré ji konzumovat, ať již byla utržena nebo ještě roste."

Autoři studie tvrdí, že právě špenát patří k nutričně nejkomplexnějším druhům zeleniny. Porce denně pokryje více než pětinu denní dávky vitamínů C, A, B9, K a E. 

Přečtěte si také:

Recepty z brokolice

Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.