Správná party potřebuje DJ!

02.06.2009 | Volný čas

Počasí nám opět ukazuje svou vlídnější tvář, a to je vhodná doba pro outdoorové party. Jestlipak víte, jaká party je letos cool? Grilovací? Party s velkými žlutými slunečníky? Ta, kde se pijí duhové alkoholické limonády? I kdepak.

Letos se nosí zahradní party, kde nechybí dvě velká tiskací písmena: DJ.


Malí režiséři
DJ je zkratkové označení anglického sousloví disc jockey, hezky česky diskžokej. Ve své dlouhé podobě se však tento pojem, jak v angličtině, tak v češtině, příliš nepoužívá. Není to totiž potřeba, protože každý ví, co, nebo spíše koho, si má pod dvěma inkriminovanými písmeny z první části abecedy představit. Uvaděči zábavné hudby z cédéček (to zní hrozně, že ano, ale tak zní doslovný překlad) ovládají především zákulisí klubů a diskoték. A dokážou to tam pěkně roztočit! Jsou to vlastně takový malí režiséři. Tak proč si nějakého nepozvat na soukromou party?


Skoro jako live music
Party s DJ naroste do netradičních rozměrů. Jako hostitelé určitě dostanete jedničku. Vlastní diskžokej na outdoorové (ale samozřejmě i na indoorové party) je dneska jednoduše in. Hudba z cédéček, kterou mixuje šikovný DJ, je skoro jako živá. Další výhodou je, že mezi diskžokeji najdete nemálo bavičů. V našem malém českém rybníčku se mnoho z nich živí, nebo předtím živilo, moderováním v rádiu. A při oslích můstcích se člověk leccos naučí. Mimo to, zaplatit diskžokeje, vás bude stát podstatně méně, než odměnit penízky celý orchestr.


Sehnat dobrého není snadné
Přesvědčili jsme vás, že pozvat si DJ na domácí zahradní party je dobrý nápad? Jak by ne. Lidé mají vlastní kuchaře, hospodyně, zahradníky, ti všichni přispívají k tomu, aby si jejich hosté party jaksepatří užili a odnesli si z ní příjemné vzpomínky. Kam se vypravit na lov mistra DJ?

Skoro na každé diskotéce, ale také v klubech a samozřejmě na internetu nějakéh najdete. Teď jde o to, jakého. Jistě si budete přát, aby váš soukromý DJ měl za sebou pěknou řádku let zkušeností. Přitom byste zase rádi, aby vám po zaplacení kulturního programu zbylo ještě na chlebíčky. Jinými slovy, hledáte zkušeného DJ, který zase tak moc nestojí, což, jak správně tušíte, může dát pěknou fušku.


Nač dát pozor?
Bylo by šílenství, zaplatit diskžokejovi za večer honorář, se kterým by se spokojily dvě kapely, na druhou stranu se nevyplácí šetřit na nesprávném místě. Nezapomínejte na to, že než špatný DJ, je lepší žádný DJ. Nepovedená muzika by vám mohla zkazit celou party. Pozor, někdy však nemusí být chyba na straně diskžokeje, ale na vaší. Pokud chcete předejít nedorozuměním, zjistěte si nejdříve, jaký druh hudby diskžokej, kterého jste si vyhlédli, vlastně hraje. Existují sice také profesionální univerzální diskžokejové, ale ne každý umí namixovat hudbu dle vašeho gusta.

Proto není na škodu, zjistit si na mistra DJ nějaké reference. Ideální pochopitelně je, když vám jej doporučí někdo ze známých. I když vám budou tvrdit, že je jejich DJ spolehlivý a dochvilný, pokud vám na vašem večírku hodně záleží, mějte vždy v záloze náhradní program. Nic proti diskžokejům, ale nikdy nevíte, co se může stát. Klidně totiž může přestat jít proud. A tím se dostáváme k poslednímu problémku, který je třeba vyřešit. Týká se aparatury. Dokážete vytvořit vašemu diskžokeji dostatečné technické zázemí? Jestliže je party s DJ vaše premiéra, nestálo by za to, udělat předem generálku?


Nerozlučná dvojka
A na závěr máme pro vás jeden dobrý tip. Ať s sebou mistr DJ přivede svého kamaráda barmana! Barman s fantazií vám a vašim přátelům namixuje, nač si jen vzpomenou. Tyto dvě profese mají k sobě blízko, a proto se nezřídka přátelí. Pokud budete mít při výběru štěstí, nerozlučná dvojka udělá z obyčejného večera party, na kterou budete jistě dlouho a s úsměvem vzpomínat.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.