Špatná nálada pozitivně ovlivňuje myšlení


Negativní rozpoložení může být prospěšné. Podle nedávných průzkumů jsou díky němu lidé méně důvěřiví, dovedou lépe odhadnout druhé a lépe si pamatují.

Vědci z australské univerzity v Novém Jižním Walesu došli k závěru, že lidé, kteří nejsou v dobrém rozpoložení, jsou kritičtější a věnují svému okolí větší pozornost než ti, kdo jsou šťastnější.

"Zatímco pozitivní nálada povzbuzuje kreativitu, flexibilitu a kooperaci, negativní nálada zvyšuje pozornost a opatrnost vůči okolnímu světu," prohlásil vedoucí studie psycholog Joseph Virgas a dodal: "Podle naší studie dovedou smutní lidé lépe zpracovávat informace a řešit náročné situace."

Během výzkumu se Forgasův tým snažil u svých respondentů vyvolat dobrou nebo špatnou náladu pomocí filmů a vzpomínek na pozitivní či negativní události.

Vyšlo najevo, že osoby se špatnou náladou mají menší sklony činit náhlá rozhodnutí založená na rasových nebo náboženských předsudcích. I to, že jsou schopny lépe popsat situaci, jíž byli svědky.
Zároveň se ukázalo, že jsou lépe schopny prosadit své stanovisko písemnou formou.

Podle Forgase povzbuzuje negativní nálada schopnost argumentovat a komunikovat.

"Pozitivní rozpoložení není univerzálně nejlepší. Lidé ve špatném rozpoložení dělají méně špatných rozhodnutí, nejsou příliš ovlivnitelní a mají přesvědčivější argumenty," tvrdí Forgas.

Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.