Spalte stopy vánočních hříchů!


Potřebujete po svátcích trochu zhubnout? Slibujete si, že napřesrok budete mít pevnější vůli a tolik nepřiberete?

Tak to jste na tom podobně jako většina naší populace! Nevěste hlavu! Poradíme Vám, jak rozumně zvládnout obě situace – sváteční i po-sváteční!

Lahůdky versus linie
Vánoce nejsou svátky jídla (třebaže v hypermarketech by člověk tohoto dojmu mohl celkem snadno nabýt), ale bez tradičních dobrot, na které se po celý rok těšíme, bychom si je snad ani pořádně neužili. Smažený kapr, bramborový salát, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda a další lahůdky nás svádějí porušit veškeré přísné zásady zdravé výživy. 

Pochutnat si chce každý, přibrat však nechce nikdo. Je ale možné, dopřát si během svátků vše, co hrdlo ráčí, a přitom nijak dramaticky nepřibrat? Existuje mnoho úžasných receptů, díky nimž lze ušetřit spoustu kalorií, nebo dokonce se zaručených tipů, které pomohou udržet naše chutě na uzdě. Bohužel obojí má svá úskalí. Nechcete na tato úskalí opakovaně narazit? Čtěte dále! 

Než to vypukne
Před Vánocemi se toho obvykle snažíme hodně stihnout. Dodělat všechny resty v práci i v domácnosti. To proto, abychom vstoupili do nového roku s čistým štítem. Ten však bývá často poskvrněný několika (více) kilogramy navíc. Stopy vánočních hříchů lze začít spalovat preventivně, tedy ještě předtím, než svátky začnou, například při předvánočních nákupech, nebo při pečení cukroví. 

Když vyrazíte na nákup, kupujte pouze takové množství potravin, z nichž připravíte rozumný počet porcí. (Ať si o půlnoci nedáváte třetí talíř bramborového salátu jen proto, aby se nezkazil.) Nenechte se zlákat výhodnými nabídkami typu 6+2 majonézy zdarma. 

Před přípravou pokrmů zvažte, zda nelze některé lahůdky alespoň částečně „odlehčit“(například v případě tradičního salátu nahradit polovinu majonézy jogurtem a přidat do něho syrovou strouhanou mrkev.) Při používání tzv. odlehčovacích tipů buďte však obezřetní. Některé z nich mohou nepříznivě ovlivnit chuť připravovaných pokrmů. 

Pokud jde o cukroví, nepečte pro celou vesnici nebo městskou čtvrť. Nesnažte se vymýšlet dietní druhy, zbytečně si přiděláte práci. Udělejte raději menší množství. Během jeho přípravy příliš neochutnávejte. 

Před svátky raději zařaďte do svého jídelníčku dva nebo tři zeleninové dny. Rozhodně však nehladovte, snědli byste o svátcích o to větší množství jídla.

Sváteční hodování
Během svátečního hodování si nic neodpírejte, jezte však menší porce. Abyste se cítili sytí, před jídlem se napijte, ne vody, ať si nekazíte chuť, ale třeba čaje, nebo Vašeho oblíbeného piva. Snažte si užívat jedinečnou atmosféru, pomalu žvýkejte. A nebuďte líní vyrazit na pořádnou procházku! Že je na podobné tipy příliš pozdě? Zkusíte je příští rok. A nyní ještě pár řádek k tomu, jak odčinit své hříchy po svátcích. 

Hladovka po svátcích?
Dámy a pánové, rozhodně nezahajujte nový rok hladovkou! Takovéto počínání by totiž mohlo ve svém důsledku skončit vyčerpáním organismu, anebo vedlo k jo-jo efektu. Ztracená kila by se Vám vrátila zpátky jako bumerang a Vy byste zůstali uvěznění v začarovaném kruhu. Ani jedno z toho není přeci žádoucí! Stejně tak si nedávejte předsevzetí, že budete pravidelně provozovat sport, který upřímně nenávidíte. Vyberte si takový druh pohybové aktivity, která Vám bude dělat radost, a na kterou se budete těšit! V jejím provádění buďte však důslední, věnujte se jí minimálně dvakrát týdně. Nevnucujte si zeleninové saláty, které jsou natolik dietní, že nechutnají ani králíkovi! Pochutnejte si na vynikajícím salátu s grilovanými kousky masa, či s rybou. Dresink ale nahraďte ostrou omáčkou. 

Věříme, že když dáte na naše tipy, své nadbytečné kilogramy jistě ztratíte, aniž byste přitom nějak zásadně trpěli! Přejeme Vám šťastný nový rok!

Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.