Pozitivní účinky ryb závisí na jejich přípravě


Zdraví prospěšné omega-3 mastné kyseliny z ryb získáme ve větší míře, pokud se pokrmy z nich budou vařit nebo péct.

Podle poslední studie je tento způsob přípravy mnohem zdravější než smažení, sušení nebo nasolování.

Odborníci zároveň došli k závěru, že při pečení nebo vaření je zdravé přidat k rybímu masu sójovou omáčku s nízkým obsahem sodíku nebo tofu. U ostatních způsobů přípravy to neplatí.

"Netvrdíme, že vařené nebo pečené ryby jsou zdravé a ostatní vůbec ne, ale podle našich výzkumů mají díky těmto dvěma způsobům přípravy vysloveně ochranný vliv na naše zdraví," prohlásil vedoucí studie Lixin Meng z havajské univerzity v Manoe na kongresu Americké kardiologické společnosti ve floridském Orlandu.

Experti sledovali příjem omega-3 mastných kyselin u 82 243 Američanů a 103 884 Američanek různých etnik mezi 45 a 75 lety.

Ryba… a sója!
Během téměř dvanáctiletého výzkumu jich 4 516 zemřelo na kardiovaskulární nemoci. Přitom vyšlo najevo, že u mužů, kteří konzumují průměrně 3,3 gramy omega-3 mastných kyselin, je téměř o čtvrtinu nižší pravděpodobnost vzniku těchto onemocnění než u těch, jejichž strava obsahovala méně než jeden gram denně.

"Jasně se potvrdilo, že čím víc omega-3 mastných kyselin sníme, tím je nižší riziko, že onemocníme nějakou srdeční či cévní nemocí," tvrdí Meng.

Podle autorů studie se podobná přímá souvislost neprojevila v případě žen. Zato se ukázalo, že pozitivní účinky se objeví, pokud se k rybám přidá sójová omáčka s nízkým obsahem sodíku nebo tofu.

Meng si to vysvětluje tím, že tyto potraviny obsahují aktivní látky fytoestrogeny, které účinky samotných omega-3 mastných kyselin u žen podpoří.
Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.