Po umělém oplodnění se rodí méně chlapců než dívek


Počet chlapců narozených díky metodě umělého oplodnění ICSI (intercytoplazmatická injekce spermie) může být nižší, než kdyby se o jejich početí postarala sama příroda.

Vyplývá to z nové studie amerických odborníků.

V průměru se narodí na každých 100 holčiček 105 chlapců.
Tak se přirozeně udržuje rovnováha mezi oběma pohlavími, protože u plodů a novorozenců mužského pohlaví je vyšší úmrtnost než u dívek. Podle posledních výzkumů je ale tento poměr v případě oplodnění metodou ICSI opačný.

Američtí vědci zjistili, že mezi 15 000 dětmi narozenými v USA v roce 2005 díky asistované reprodukci se rodí podprůměrný počet chlapců pomocí metody ICSI.

K tomuto efektu dochází, pokud jsou použita embrya ve stadiu blastocyty. Tehdy embryo dozrává o několik dnů déle, než je tradiční norma, a teprve poté je přemístěno do těla matky. To lékařům umožňuje snížit riziko, že dojde k vícečetnému těhotenství.

Partnerům, kteří tento způsob umělého oplodnění podstoupili, se narodili chlapci v méně než 50 procentech případů. Standardní cestou v USA přitom rodí 52,5 procent chlapců.

ICSI spočívá v tom, že otcova spermie se injekčně dopraví do vajíčka vyjmutého z těla matky. Pokud se během příštích několika dnů vyvinou embrya, umístí se zpět do matčiny dělohy.

"Tato metoda se používá v případě snížené kvality spermií, nebo pokud je příčina neplodnosti nejasná. Někteří lékaři ji doporučují všem pacientům," vysvětluje Dr. Barbara Luková z Michiganské státní univerzity v East Lansingu.

Ve studii zveřejněné v časopise Fertility & Sterility Luková uvádí, že vzhledem k tomu, že u metody ICSI dochází k nepoměru mezi počtem narozených děvčat a chlapců, měli by její použití lékaři důkladně zvažovat.

Vědci dosud nezjistili, z jakých důvodů tento nepoměr vzniká. Podle nich ale nic nenasvědčuje tomu, že by existovala souvislost mezi mužskou neplodností a nižším počtem narozených chlapců. Chyba je podle Lukové a jejích kolegů někde v samotném procesu ICSI.

Přečtěte si také:

Navštivte také: Diskuze pro ženy, Recepty z listového těsta

Zdroj, foto: Korzo

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.