Odborníci radí:
Naučte se ve vedrech správně pít.


V letošních tropických vedrech je správný pitný režim málem otázkou přežití. Je ale potřeba správně zvolit pitný režim, například při běhu nebo jízdě na kole.

Při teplotách nad třicet stupňů ve stínu nám totiž nehrozí jen obávaný úpal a úžeh, ale v extrémních případech i kolaps či dokonce smrt. A to zvláště při sportu!
"Odpařováním potu se pokožka ochlazuje a odvádí z těla teplo. Celý proces je založen na funkci potu ochlazovat krev na povrchu těla, čímž následně dochází k jevu ochlazení i u zbytku našeho organismu," vysvětluje Kateřina Gálová ze společnosti Nutrend, odbornice na pitný režim.

Právě dostatek potu jako regulátoru našeho těla je důvodem, proč bychom neměli zapomínat na dostatečný přísun tekutin. Je všeobecně známo, že bychom měli vypít 2 - 3 litry tekutin denně. Řada z nás však opomíjí letos panující tropické teploty a rizikové faktory.

Nejvíce ohrožení jsou sportovci a starší lidé
"Starší lidé se tolik nepotí a navíc mají snížený práh pro pocit žízně. Hrozí jim potom dehydratace, při které se v krvi objevují sraženiny ucpávající tepny. Riziko infarktu a srdečních onemocnění se potom zvyšuje," tvrdí výživový poradce a trenér kulturistiky Ludvík Pokorný.

V posledních letech se bohužel markantně zvýšil také počet úmrtí profesionálních sportovců.
Ve většině případů je jako příčina úmrtí stanoveno selhání srdce. Při následné a velice těžko identifikovatelné příčině tohoto selhání může hrát roli právě nedostatečný pitný režim a následná dehydratace s tvorbou krevních sraženin.

Isodrinky bojují s teplem nejúčinněji
"Během fyzické aktivity vyprodukují pracující svaly 10 - 20krát více tepla než v klidu. Člověk by proto měl vypít dva litry tekutin, ještě než přistoupí k samotné fyzické zátěži. Pokud se tak nestane, dochází ke zbytečně nadměrné únavě, která omezuje výkon. V extrémních případech a při nadměrné zátěži se skrytými srdečními chorobami může dojít i k úmrtí," upozorňuje Ludvík Pokorný.

A rozhodně nejde jen o kvantitu, ale i o kvalitu tekutin v podobě vyváženého obsahu minerálů, vitamínů a přídavků energie.

"Během opravdu namáhavé a intenzivní zátěže do 60 minut, při které se naše tělo ještě tolik nepotí, jsou vhodné nápoje isotonické - například Isodrink. Naopak k dlouhodobé fyzické aktivitě je nutno tělo zásobit nápoji hypotonickými. Mezi takové řadíme například drink Unisport," uzavírá Gálová.

Zdroj: Korzo

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.