Nechce ven? Tak mu trochu pomozte!

26.11.2009 | Děti a rodina

Nemůžete se dočkat, až Vaše dlouho očekávané miminko po mnoha týdnech přestane okupovat Vaši dutinu břišní a konečně spatří světlo světa?

Termín porodu se blíží, nebo je už dokonce pár dní po něm a ono pořád nic? Poradíme Vám, co zabírá! 

Co byste měla vědět
V těhotenské průkazce máte jistě uvedeno datum očekávaného porodu. Pečlivější gynekologové zpravidla doplňují hned dva, a to jeden stanovený na základě Vaší poslední menstruace a druhý podle ultrazvukového vyšetření. Měla byste však vědět, že toto datum je spíše orientační. Uvádí se, že pouze 5% dětí se rodí přesně ve stanovený den porodu. Zbývajících 95% se narodí buď o 2 týdny dříve, nebo naopak o 2 týdny později. Obojí je v toleranci. Novorozenec se nepovažuje ani za nedonošeného, ani za přenošeného. Pokud jste tedy měla včera svůj termín a během noci jste neporodila, není důvod k panice. K panice nebude důvod ani za týden. Váš ženský lékař Vás jistě bude sledovat a nedovolí, aby Vaše dlouhoměsíční období přišlo nazmar. Pokud překročíte ono čtrnáctidenní tolerované rozpětí, přijedete do porodnice, porod Vám vyvolají a Vy se konečně dočkáte svého vytouženého miminka. 

Nic se nemá přehánět!
Mnoho žen, které se octnou ve výše popsané situaci, má tendenci blížícímu se porodu nějakým způsobem pomoci. Možná byste se až divili, čeho jsou některé nedočkavé matky schopné. V zájmu Vašeho vlastního zdraví a zdraví Vašeho děťátka Vám to raději ani neprozradíme! Zato Vám poradíme několik naprosto neškodných věcí, které však trošku uspíšit příchod nového člena rodiny na svět. Nejedná se o žádné informace vědeckého charakteru, nýbrž o zkušenosti maminek, které již rodily. Některé se týkají pohybové aktivity, jiné zase stravovacích návyků či pitného režimu. Pamatujte však na to, že nic se nemá přehánět! 

Od mytí schodů po jízdu na kole
Jistě jste někdy slyšeli vyprávět o tom, jak se nějaké děťátko narodilo předčasně, protože jeho maminka buď uklízela půdu, myla schody, podlahu či okna, nebo dokonce věšela záclony. Pokud je Vaše miminko již donošené, nic se nestane, když se pustíte do domácího úklidu. Čas Vám příjemně uteče a Vy budete mít navíc příjemný pocit ze zvelebování Vašeho hnízdečka. Záclony ale raději nevěšte. Mohlo by se Vám udělat slabo a následky raději nedomýšlet. A co pověstná jízda na kole? Některé maminky prý dojely na tomto dopravním prostředku rovnou do porodnice. Pokud máte pocit, že je třeba určité partie Vašeho těla uvolnit, doporučujeme Vám spíše rotoped. Zde přece jen nehrozí takové riziko úrazu jako při jízdě na dopravní komunikaci. Můžete zkusit také jógu nebo masáž chodidel stimulující ty správné body. 

Trojkombinace čaje, půstu a koupele 
Jiné maminky zase nedají dopustit na přírodní metody vypuzování v podobě bylinných čajů a koupelí. Pokud jde o čaj, zde se nejvíce osvědčil ten připravený nejlépe z čerstvého listí maliníku. Listy jednoduše zalijete horkou vodou, necháte 5 minut vylouhovat, slijete a vypijete. Není to zrovna chuť pro labužníky, zejména když lístky natrháte na sklonku podzimu, čaj si však můžete osladit medem, a pak už se dá pít. Pomoci může také horká koupel, do které přidáte listy senny. Tuto bylinu koupíte běžně v lékárnách. Mimochodem jakákoli horká koupel Vám udělá dobře. Pokud se rozhodnete pro metodu půstu, pamatujte, že ten by v těhotenství (tedy ani na jeho sklonku, kdy si můžete připadat lehce či těžce obézní) neměl trvat déle než jeden den. Po celý den nezapomínejte vzorně dodržovat pitný režim.

Pevně doufáme, že Vám naše postřehy pomohou, ať se co nejdříve můžete radovat z Vašeho děťátka! 

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.