Máte kolem sebe golfisty? Zkuste golf!

12.06.2009 | Volný čas

Už je to tak. Váš manžel, kolegové z práce, kamarádi, dokonce i děti začali hrát golf. A když ho zrovna nehrají, povídají si o něm.

Jenže vy jejich hovoru vůbec nerozumíte. Máte pocit jako by hovořili jinou řečí a rádi byste jí alespoň trochu porozuměli. Nebo máte chuť si zahrát? Tak směle do toho! Jaro už se blíží!

Než začnete číst pravidla 
Přečíst si pravidla golfu je chvályhodné, jenže pro začátek poněkud náročné. Po několika stránkách můžete mít pocit, že se topíte v záplavě pojmů, ve které se vůbec nevyznáte. My vám toto čtení trošku usnadníme, a to vysvětlením základních pojmů a principu hry. Než však začnete vstřebávat pravidla hry, určitě nebude na škodu, když se něco dozvíte o hře jako takové a o její historii. Sice tím nedoženete váš handicap, ale možná překvapíte své trávníkové přátele svými znalostmi. 

Odkud ten název?
Slůvko golf slýcháme poměrně často. Dokonce nejen ve spojení s golfem jako sportem. Zajímalo by vás, kde se vůbec vzalo? Odkud toto označení pro sportovní hru, která se hraje na hřišti s důmyslnými překážkami holí a míčkem, pochází? Jak správně tušíte, musíme se obrátit směrem angloamerickým zemím. Vysvětlení však nebude zcela jednoznačné, nabízí se jich hned několik, a tak je jen na vás, které z nich přijmete za své. 

Podle té nejjednodušší teorie vznikl golf ze starého skotského slova „goulf“, což v překladu znamená trefit nebo udeřit. Druhá z teorií je velmi líbivá, oblíbená především mezi pány. Podle ní je totiž golf anglický akronym: Gentlemen Only Ladies Forbidden, což v překladu znamená něco ve smyslu Pouze pánská společnost, dámám vstup zakázán. Dnes už však hrají golf tisíce žen, a tak tato teorie postupně ztrácí své body.

A na závěr si naznačme ještě jednu definici, před kterou si Britové, kteří svou zemi považují za kolébku golfu, zacpávají uši. Podle ní by slovo golf mělo pocházet dokonce z holandštiny! Holadnské slovo kolf, od něhož je to ke golfu jen kousíček, totiž znamená hůl i sport, který se s ní hraje!

Zakázané ovoce
Mimochodem, víte, že byl golf ve svých počátcích považován za zakázanou hru? V 15. století by vám za hraní golfu dokonce hrozila šibenice. Nejde vám do hlavy, co je na této gentlemanské hře zákazu hodné? Jsou v tom pozemky! Golfisti údajně zabírali místo vhodné k přípravě na válku, například lukostřelby. Na přelomu 15. a 16. století však skotský král James IV. Tuto hru povolil a co víc, vášnivě jí propadl. Jeho dcera Marie Stuartovna v otcových šlépějích zdatně pokračovala. 

Co byste měli vědět
Když se člověk pohybuje mezi golfisty, ať už pracovně, nebo ve svém volném čase, a nechce si zde připadat negramotně, je dobré vědět o golfu alespoň následující. Princip hry spočívá v tom, že se hráči golfu, vybaveni golfovými holemi a míčky, snaží dostat míček do jamky na co nejmenší počet úderů. Tak se děje na golfovém hřišti, jehož standardní počet jamek je osmnáct. Hraje se také na menších hřištích o devíti jamkách, ty je pak třeba dvakrát obejít. Před samotnou hrou se obvykle hráči rozcvičí na cvičné louce (driving range), kterou najdete snad před každým golfovým hřištěm. 

Začátek a konec hry
Samotná hra začíná odpálením prvního míčku na odpališti. Z odpaliště se míček odehrává na dráhu jamky (fervej), jejíž okolí tvoří příroda. Součástí hřiště jsou nejrůznější překážky, jako je například písečná bankr nebo jezírko, v němž lze míček utopit. Pokud hráč hraje nepřesně, a často se dostává mimo dráhu jamky, dost se nachodí. Mimo to může během hry ztratit i několik míčků. (V případě ztráty míčku, vyndá z kapsy další.) Pokud hráč hraje přesně, dostane se brzy na green, což je travnatý povrch, po kterém se míček dokutálí do samotné jamky. Odpal z odpaliště, pak na dráhu jamky, na green a odtud do jamky. Protože se hra hraje na 18 jamek, tento postup zopakuje hráč ještě sedmnáctkrát. Samotná hra trvá několik hodin, mimo jiné v závislosti na dovednostech hráčů. Hra končí v okamžiku, kdy je míček v jamce číslo osmnáct. 

Se zelenou máte zelenou!
Na většinu hřišť vás opravňuje ke vstupu zelená karta. Tu získáte, když prokážete, že ovládáte golfové minimum, tj. zahrajete na určitý počet úderů a dobře znáte pravidla golfu. Pokud vás tento sport také oslovil, pořiďte si hůl, pravidla golfu (abyste ovládali termíny jako je handicap a skórkarta) a domluvte si první lekci s trenérem. To pro začátek stačí. Jaro se blíží, tak proč to nezkusit? 

Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.