MARIA LORETO - Poutní místo

14.03.2009 | Volný čas

Mariánské poutní místo je symbolem Chebska a vůbec západních Čech. Vzniklo v době barokní v péči chebských jezuitů jako prostředek rekatolizace místního obyvatelstva.

Postupně si prošlo dlouhou a strastiplnou cestou od výstavby a let velké slávy a početných poutí až po dobu neradostnou během čtyřiceti let komunistické zvůle. Po roce 1989 znovu povstalo z popela stejně tak jako bájný Fénix. 

Celý areál se skládá z ústřední mariánské kaple, ambitů, které kapli obklopují, dále poutního kostela, čtyř rohových kapliček a vstupní věže, která slouží zároveň jako zvonice. Celek je pak vhodně zasazen do vrcholu kopce nad obcí Starý Hroznatov, z níž sem vede cesta lemovaná vzrostlou alejí. Ze všech prostranství kolem se otevírají krásné výhledy do málo osídlené krajiny plné lesů, luk a strání.


Již několik let sem přichází mnoho návštěvníků, turistů i věřících poutníků. Jedni zde hledají duchovní zážitky, ale větší část přichází pro krásný zážitek z přírody, krajiny, volnosti. Obec Hroznatov má příchozím co nabídnout. Krásný místní hrad je sice již po desetiletí uzavřený a chátrá, nicméně turisty zde vítá především několik místních restaurací, kaváren a hospod. Všechny je zde živí příchozí výletníci, kteří objevují místa dlouho zapomenutá.


Okolí je rájem především pro cykloturisty. Málo frekventované silnice, častý lesní stín, ale také výhledy do okolí jsou ideální pro projížďky a výlety. Nedaleko se také plánuje cyklotrasa z Chebu do Německa. Projet se odsud dá po bývalé vojenské silnici, tzv. signálce, do obce Mýtina a dále do Německa, do obce Kozly a dále třeba do Doubravy, kde se nachází zachovalé historické chebské statky, roste zde i památeční doubravský buk. Po signálce lze pokračovat třeba až na vrchol hory Dyleň.


Fotografie z: www.maria-loreto.de/homecz.htm

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.