Krokoměr aneb 10 tisíc kroků denně pro zdraví


Chůze je stará jako lidstvo samo. Když člověk něco potřeboval, tak se zvedl a šel. Dnes se člověk zvedne, sedne do auta a někam dojede. Je však tento trend v pořádku?

Jak ukázaly mnohé studie i obyčejná lidská zkušenost, chůze objektivně zlepšuje celkovou tělesnou i psychickou kondici. Nejde tedy jen o posílení svalového aparátu, kardiovaskulárního systému a prevenci obezity. Chůzí se zvyšuje i odolnost proti stresu. A to stačí denně ujít přibližně 10 tisíc kroků! Samozřejmě jsou zde individuální rozdíly, někomu stačí méně, jinému více.

A kolik času vlastně zabere takových 10 tisíc kroků? Pokud budeme počítat průměrnou délku kroku 0,8 metru a rychlost 4km/h, tak se dostaneme zhruba ke dvěma hodinám. Když tuto dobu rozložíme do celého dne, pak nám postačí půl hodiny chůze ráno a večer to samé navíc. Tak proč se ráno neprojít při východu slunce a po práci nevyrazit do lesa nebo do parku? Vždyť náš sedavý způsob života není pro naše tělo vůbec přirozený.

Výhody obyčejné chůze jsou však nesporné. Chodit může téměř každý a to kam chce a kdy chce. Nemusí se platit za vstupy do sportovních center a ani není potřeba drahé vybavení. Stačí kvalitnější obuv. A pokud chceme vědět, jak na tom jsme s počtem kroků, tak si pořídíme i krokoměr (tzv. pedometr). Ten dokáže člověka povzbudit i k větší aktivitě. 

   

Krokoměrů je v současné době na trhu obrovské množství. Můžeme si vybrat z různých barev i provedení. Krokoměry se ale nejvíce liší svou funkčností. Ukazují nejen ušlé kroky, vzdálenost a čas, ale mohou ukazovat i spotřebovanou energii (v kaloriích) a spálené tělesné tuky. Při výběru krokoměru je však dobré poradit se s profesionály.

Klinické studie publikované v Journal of The American Medical Association Nov. 2007 došly k závěrům, že užití pedometru je spojeno s významným zvýšením fyzické aktivity a významným snížením krevního tlaku a Body Mass indexu (BMI).

Udělejte si proto čas na chůzi. Odpočiňte si od každodenního shonu. Vyčistěte si hlavu. Běžte s  kamarádem či kamarádkou na společnou procházku, na které stihnete probrat vše, a ještě budete mít dobrý pocit, že jste pro sebe něco udělali. Vyvenčete třeba pejska. A nezapomínejte, že každý krok se počítá!

Odbornou radu a krokoměry naleznete na www.ZdravotníPotřeby.cz

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.