Klein natočil film o Karlu Havlíčkovi Borovském, v říjnu bude k vidění

17.07.2009 | Revue

Zakázaný člověk je název filmu, který v těchto dnech dokončil známý režisér Dušan Klein (70).

Dvouhodinový snímek zachycuje tragický osud mimořádně talentovaného novináře Karla Havlíčka Borovského ( * 31.10. 1821 - + 29. 07.1856), který zemřel v pouhých pětatřiceti letech na tuberkulózu ve vyhnanství v Brixenu .

"Jde o velmi silný příběh o talentu prvního velkého českého novináře a zároveň prvního disidenta v CK mocnářství. Ústřední myšlenkou snímku je touha po svobodě. A také otázka, zda-li vůbec někdy může zvítězit pravda nad lží a nenávistí," svěřil se Dušan Klein.

Roli K. H. Borovského ztvárnil David Švehlík. Jeho protipól novinářského Salieriho hraje Marek Taclík. Jeho postava představuje méně talentovaného novináře, který je za úspěch ochoten udělat cokoliv, včetně udávání. Kleinův tým pracoval na filmu, který si objednala Česká televize, od dubna letošního roku. Film odvysílá Česká televize 4. řijna 2009.

Karel Havlíček Borovský je považován za zakladatele českého politické žurnalistiky. Pracoval jako redaktor Národních novin, kde zveřejňoval politicky laděné epigramy a satirické popěvky. Později založil vlastní noviny Slovan. Za kritiku habsburské monarchie stál několikrát před soudem. Vždy ale byl osvobozen. Dne 16.prosince 1851 byl zatčen a odvezen do Brixenu, kde musel žít ve vyhnanství tři roky. Zemřel v pětatřiceti letech na tuberkulózu. 

Zdroj, foto: Korzo

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.