Když se řekne káva, je káva zdravá?


Již samotné vyslovení tohoto slova zbystřuje naše smysly. Horký nápoj z mletých pražených semen kávovníku je oblíbený po celém světě, stejně jako jeho teplé a studené variace. Na kontinentech a ostrovech jsou kavárny rozesety skoro jako hvězdy na nebi a každý milovník kávy má tu svou.

Každý má tu svou
Tureckou nebo rozpustnou, arabskou nebo řeckou, silné espresso nebo pěkně našlehané latté či snad raději kapučíno? Radujete se z bohatého výběru, který vám skýtá nápojový lístek místní kavárny, a stejně si nakonec většinou vyberete tu svou, tu kterou máte nejraději. Někdo miluje slabé mléčné instantní kávičky, jiný si zase turecká káva nepostradatelnou součástí jeho ranního i odpoledního rituálu.

Těhotné budoucí a kojící maminky si dnes mohou tento povzbuzující nápoj také dopřát, a to díky jeho variantě bez kofeinu. Pokud si objednáte třeba latté s bohatou mléčnou pěnou, rozdíl skoro ani nepoznáte.


Kávu také s mírou
Káva je v podstatě taková legální droga. I na kávě totiž může vzniknout závislost, nebo může poškodit zdraví člověka. Její nadměrné pití sice nezpůsobuje cirhózu jater, ba právě naopak, náruživým pijákům kávy se tato nemoc obloukem vyhýbá, ale může mít na svědomí jiné zdravotní potíže. Ty se týkají především věčně zaneprázdněných Evropanů a Američanů, neboť v západní kultuře workoholiků se káva stala něčím podobným, jako je palivo u stroje. Někteří lidé často totiž nemají čas, se přes den ani najíst, a káva je to jediné, co je udržuje při životě. Přitom káva na lačný žaludek není příliš dobrý nápad. Ano, káva člověka povzbuzuje a pomáhá mu se soustředit, u kreativních profesí dokonce navozuje tvůrčí inspirativní prostředí, nicméně nic se nemá přehánět, ani pití kávy, žaludeční vředy by vám to mohly po nějaké době tohoto stylu života velmi škodolibě připomenout.


Je káva zdravá?
Kávě se připisuje mnoho příznivých účinků. Jejich druh a množství závisí na odrůdě kávovníku. Nejznámější odrůdy jsou arabika (25% světové produkce) a robusta (75%). Arabika obsahuje dvakrát méně kofeinu než robusta, stejně jako látek podobných cholesterolu.

Zelená kávová zrna obsahují vitamíny (např.B3), většina z nich je však znehodnocena při pražení. Dále káva obsahuje kyseliny, které jsou silnými antioxidanty, ale také látky podobné cholesterolu. Proto se lidem s vysokým cholesterolem nedoporučuje, aby pili kávu, a když tak už slabou instantní kávu, která obsahuje podstatně méně tukových látek, které způsobují zvýšení hladiny cholesterolu v krvi. A konečně, nemůžeme opomenout, že káva obsahuje purinový alkaloid kofein, který povzbuzuje srdeční činnost.

Káva v rozumném množství (2-3 šálky denně) má tedy obecně pozitivní vliv na lidský organismus. Dokáže člověka povzbudit, příjemně naladit, a také zbystřit myšlení a zlepšit krátkodobou paměť.


Česká není arabská 
Oblíbený český turek je druhem kávy, který si jinde ve světě nevypijete, tedy pokud si ho se sebou nepřivezete a hezky po česku neuvaříte. Jestli nechcete platit za kávové barbary, nepřirovnávejte našeho turka k arabské kávě. Možná byste mohli tamější hostitele také urazit. Arabové (s tímto způsobem přípravy kávy se setkáte také například v Řecku a některých dalších státech) totiž nasypou mletou kávu společně s několika lžícemi cukru do džezvy, zalijí vlažnou vodou a dobře zamíchají. Teprve poté přivedou tuto směs k varu, a to celkem třikrát. Po převaření je káva připravena k servírování. Nalévá se do malých šálků. Tyto šálky jsou však velmi silné. Proto se podávají se sklenicí vody. Káva by se vzhledem k tomu, že odvádí z organismu vodu, měla vždy podávat se sklenicí vody. V mnoha zemích světa se tak skutečně děje. Řekové, kteří jsou známí svou pohostinností, vám často dají ke kávě ještě něco dobrého na zub. U nás však vodu ke kávě dostanete zdarma pouze v několika výjimečných kavárnách.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.