Jak z ekonomické krize? Shambhalisté radí Cestu bojovníka

09.10.2009 | Revue

Když na člověka začnou dopadat důsledky ekonomické krize, bývá dobrá rada drahá. Přesto existují cesty, jak nepropadnout panice.

Když na člověka začnou dopadat důsledky ekonomické krize, bývá dobrá rada drahá. Přesto existují cesty, jak nepropadnout panice.

V čem tkví kouzlo shambhaly?
"Práce s myslí má potenciál nekonečné hloubky," vysvětluje koordinátor pražského Shambhala centra Jan Lamač. "Místo hledání nějakého ideálního stavu, což vede k utrpení a skepsi, se učíme užít si to, co je na světě přirozeně dokonalé. A najít v tom pro sebe správnou roli."

Nejsou asketi, víno je vítáno!
Podle Lamače žádná pomoc zvenku není tak účinná a úspěšná, jako když sám člověk v sobě najde sílu k rozhodnutí. Nebo k životní změně.
Tato myšlenka je i podstatou Cesty bojovníka. Tak se jmenuje kurz, který připravila neortodoxní buddhistická skupina při meditačním centru Shambhala.

Shambhalisté se vymykají běžné představě, spojované s buddhismem. Nehledají cestu v askezi a odloučení, ale právě naopak.
Vyznávají tradiční rodinný život a věnují se svým profesím. Jsou mezi nimi psychologové, učitelé i podnikatelé, dokážou ocenit dobré jídlo a víno, rádi se setkávají s lidmi. Překážkou není ani rozdílná víra či ateismus, s nímž se jejich přesvědčení vůbec nevylučuje.

Základním nástrojem k poznání Cesty bojovníka je meditace. I tady je ale potřeba se jí naučit. K tomu nabízí pražské centrum sérii pěti víkendových programů. Ty přinášejí nejen přednášky učitele a lekce meditace, ale i zcela praktické činnosti, vedoucí k prohlubování sebepoznání.

Pomáhá i meditativní lukostřelba
Shambhala přitom není uzavřené učení pro vyvolené. Jeho zakladatel Trungpa Rinpoče je přinesl z Tibetu do Evropy, oženil se s Angličankou a odešel s ní do Severní Ameriky. Tam v roce 1974 založil Naropův institut, první buddhisticky orientovanou univerzitu v Severní Americe a začal vyučovat i shambhalistická cvičení.

A právě tato cvičení nyní mohou zájemci absolvovat v češtině
"Během víkendů je učíme synchronizovat tělo a mysl. A překonat navyklé způsoby chování tak, aby mohli čelit okolnímu světu s maximální otevřeností a nebojácností," doplňuje Jan Lamač.
"Po úvodním víkendu, který se koná od 23. do 25. října se každý účastník může rozhodnout, zda chce pokračovat v dalším pronikání do světa Shambhaly. To umožňují naše další techniky - meditativní lukostřelba, kaligrafie, aranžování květin, tanec, fotografování nebo provádění čajového obřadu."

Bližší informace na stránkách www.shambala. 

Zdroj, foto: Korzo

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.