Jak a čím zabavit starší batole?

05.02.2010 | Děti a rodina

Děti, kterým je kolem dvou tří let, není snadné zabavit. U ničeho nevydrží dlouho a zpravidla vyžadují, abyste si s nimi hráli. Existují však hračky a hry, které je zabaví i na delší chvilku a bez Vaší přítomnosti. Prozradíme Vám, jaké!

Malí experimentátoři
O dětech mezi druhým a třetím rokem života je známo, že to jsou malí neposedové, kteří nemají na práci nic jiného, než prozkoumávat svět kolem sebe a testovat reakce svého okolí. Pokud se těmto roztomilým batolátkům dostatečně nevěnujete, obvykle se zabaví sama. V tom lepším případě to odnese stěna ve Vašem obývacím pokoji, kterou malý umělec náležitě vyzdobí, nebo kosmetické přípravky v koupelně. V tom horším případě to může odnést zdraví badatelů samotných, případně jejich mladších sourozenců, kteří třeba ještě ani neumí chodit. Naše dobrá rada zní: Jakmile uslyšíte, že je v dětském pokojíčku podezřelé ticho (přestože máte radost z každé chvilky klidu), svého potomka neprodleně zkontrolujte. Možná budete mile překvapeni, že si staví z kostek, se stejně velkou pravděpodobností ho však přistihnete, jak páchá nějakou neplechu. Čert vezmi všechny škody, těch ještě bude, hlavně, ať se dítěti nic nestane. 

Hračky, které zaujmou
Je celkem logické, že se svému dítěti nemůžete věnovat čtyřiadvacet hodin v kuse, přece jen člověk si musí občas odskočit, o domácí (případně jiné) práci ani nemluvě. Několik rozbitých lahviček rozhodně nesvědčí o Vašem rodičovském selhání. Abyste na to nebyla sama, potřebujete alespoň němé pomocníky. 

Vašimi věrnými pomocníky se mohou kromě dobrých nápadů stát hračky, které děti zaujmou. Co tedy dvou až tříletému dítěti pořídit, aby se zabavilo, nechalo Vás chvilku vydechnout, a přitom nemělo potřebu hledat si hračky jinde?

Kuchyňka pro děvčátka 
Pokud máte děvčátko, kupte mu dětskou kuchyňku s náčiním. Ve velkých hypermarketech si můžete vybrat hned z několika druhů. Ke kuchyňce pak lze dokupovat různé příslušenství, které nemusí patřit přímo k zakoupené hračce: například plastové ovoce a zeleninu, nákupní košík, piknikový set, mikrovlnnou troubu, ale klidně i sadu uklízecích potřeb. Jen ať se naučí vařit se vším všudy. (Přesto však počítejte s tím, že se Vám z kuchyně bude ztrácet nádobí, jako je lis na citrusové plody a dózy určené ke skladování potravin. S výjimkou věcí, jako je elektrický mixér, se o vybavení Vaší kuchyně s dětmi rozdělte. Odměnou za to Vám bude vytoužená trocha klidu.) 

Tip: Nejlevnější kuchyňky koupíte již od několika set korun. Pozor ale, aby Vás těch pár ušetřených stokorun později nemrzelo. Je lepší zvolit kvalitní a hlavně bytelný výrobek, který něco vydrží. S kuchyňkou si totiž Vaše děti mohou hrát celkem slušnou řádku let. 

Vděčné stavebnice 
Mezi velmi vděčné hračky patří stavebnice. Takto malým dětem ještě bohužel nemůžete koupit klasické lego se všemi drobnostmi a titěrnostmi, ale větší kostky, které nemohou ani náhodou spolknout. Některým dětem stačí otevřít krabici s kostkami a ony se zabaví samy. Ostatním je lepší ukázat, jak kostičky používat. Postavte svému dítěti třeba zámek nebo dům. Během stavění mu vyprávějte, proč stavíte střechu, komín, jak jsou důležitá okna. 

Zkuste vymyslet nějaký jednoduchý příběh a zahrát krátké divadlo. Pak se nenápadně vytraťte. Dítě tak získá inspiraci a ve hře bude pokračovat samo. Někdy se i hodně pobavíte, zejména když budete v jeho hrách vystupovat Vy.

Náš tip: Ke stavebnici velkých kostek pořiďte dětem panáčky, se kterými se mohou ztotožnit. K dostání jsou tzv. rodinné sady (máma, táta, holka, kluk a pes), nebo lidé (hasič, policista, paní doktorka).

Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.