Deprese může ohlašovat Parkinsonovu chorobu


Projevy deprese pravděpodobně úzce souvisejí se vznikem Parkinsonovy nemoci. Potvrzují to výsledky nové studie amerických vědců.

Během nového výzkumu se ukázalo, že pacienti léčící se z deprese mají dvojnásobné riziko, že se u nich během následujících dvou let vyvine Parkinsonova choroba. Ta se projevuje neovladatelným třesem, neschopností pohybu a ztuhlostí svalů.
Možnou souvislost mezi těmito dvěma nemocemi naznačovaly už dřívější studie. Nebylo ale jasné, zda jedna způsobuje druhou, nebo zda obě vznikají nezávisle na sobě.
Tým lékařů z minnesotské univerzity v čele s Dr. Alonsem sledoval 999 pacientů, u nichž propukla mezi roky 1995 a 2001 Parkinsonova choroba. Ty pak porovnal s 6261 "kontrolními" jedinci.

"Ukazatelem depresivních symptomů bylo zahájení antidepresivní terapie. Na konci výzkumu vyšlo najevo, že u respondentů, u kterých byla zahájena terapie, se o 85 procent častěji rozvinula Parkinsonova nemoc než u těch, kteří se léčit nemuseli," vysvětluje Alonso.

Další analýzy ukázaly, že souvislost byla nejzřetelnější do dvou let od zahájení terapie.
Dr. Alonso s kolegy se domnívají, že výsledky jejich bádání, zveřejněné v časopise Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, pomohou u pacientů s depresí a následnými pohybovými problémy včas zahájit léčbu Parkinsonovy nemoci.

Zdroj: Korzo
Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.