Dejte si třešňovou kúru!


Třešňová sezóna je v plném proudu, a proto přišel ten správný čas, dát si pořádnou třešňovou kúru. Proč?

Protože prospěje Vašemu zdraví i štíhlé linii. Pomůže odplavit škodliviny z Vašeho těla a Vy tak vstoupíte do léta plni energie!

Kde se vzaly třešně
 
Šťavnaté červené plody se na našem území pěstují přibližně od 12. století. Kdybychom se podívali ještě dále do historie, zjistili bychom, že je pěstovali již staří Římané. Jestlipak víte, kolik dnes existuje odrůd? Sto, dvě stě? Trochu přidejte. Vědci jich napočítali více než tisíc. Barva třešní se mění podle druhu, od narůžovělých a červených, přes černé, až po žluté. Při jejich nákupu je důležité, aby byly čerstvé. To poznáte podle stopky, která je v případě nedávno utržených plodů krásně zelená a tvrdá.


Lék i afrodiziakum 
Třešně se již od nepaměti používají v lidovém léčitelství. Hlavním důvodem jsou jejich detoxikační účinky. Třešně odvádějí z těla škodliviny a čistí ledviny. Jsou totiž velmi močopudné, a to díky vysokému obsahu draslíku, který podporuje vylučování vody z těla. Mají mírně projímavý účinek a příznivě ovlivňují trávení. Za zmínku stojí také vápník a jód obsažený v třešních. Vápník prospívá našim zubům a kostem, jód ocení zase ti z nás, kdo mají problémy se štítnou žlázou. Třešně dále podporují krvetvorbu, a tak se doporučují jako přírodní lék pacientům, kteří trpí chudokrevností. A nyní pozor, milé dámy, třešně jsou hotovým elixírem mládí! Za tuto vlastnost vděčí obsahu látek, které pomáhají zmírňovat nežádoucí ochabování pleti.

Někteří dokonce považují třešně za afrodiziakum. Má to na svědomí barva? Chuť nebo jejich cenný obsah? Tyto peckovice totiž mimo jiné obsahují také zinek, který má příznivý vliv na potenci mužů, stejně jako na ženský orgasmus. Možná není náhoda, jak Francouzi říkají svým miláčkům, nebo že si lidé vzájemně darují z lásky pralinky „Mon cherry“. 

Třešňová kúra
Třešně patří mezi ovoce s nízkým obsahem kalorií. Obsahují totiž asi 80% vody. Kromě výše uvedených minerálních látek obsahují také vitamíny, a to řady B, C a E. Vzhledem k jejich nízké kalorické hodnotě a čistícím schopnostem se staly oblíbenou součástí redukčních a očistných kúr. Recept na třešňovou očistnou kúru je velmi jednoduchý. Snězte každý den alespoň 300 gramů třešní, ideálně místo večeře. Pokud můžete, pochutnávejte si hlavně na čerstvých plodech, nejlépe rovnou ze stromu. Tento postup dodržujte zhruba týden. Pokud potřebujete svou očistnou kúru spojit s redukcí váhy, zařaďte do svého jídelníčku namísto ostatních potravin další porce třešní, nebo jiného ovoce. Kdo nemá rád třešně, nebo je nedokáže baštit celý týden, může do své kúry zařadit také jahody nebo červené melouny. 

Připravte si lahůdku
Třešně se také používají v teplé kuchyni. Přidávají se do buchet, koláčů, nákypů, pudinků a dalších desertů. Vyrábí se z nich výborný kompot. Pokud nechcete při Vaší třešňové kůře zůstat jen u syrových třešní, můžete si třeba k obědu připravit tuto gurmánskou lahůdku. Poduste třešně s vínem, cukrem, kouskem citronové kúry a skořicí a položte je jako další vrstvu na předem připravenou uvařenou rýži (v zapékací míse), kterou jste mírně osladili vanilkovým cukrem. Nakonec ušlehejte z vaječných bílků tužší sníh a vrstvu třešní jím dobře přikryjte. Pečte v troubě, dokud sníh nezrůžoví. Kdo chce, může přidat i lžíci rumu nebo trochu ovocného džemu. Varianta bez alkoholu (namísto kterého přidáte smetanu) bude zase chutnat dětem! 

Sestry višně
Třešně chutnají nejlépe v syrovém stavu. V kuchyni se proto mnohem častěji používají jejich kyselejší sestry - višně. Kdo by neznal višňovou bublaninu, zmrzlinu nebo višně naložené do alkoholu! Višně jsou vynikajícím dochuceným zejména čokoládových dezertů. Místo třešňové kúry si pochopitelně můžete dát i višňovou. Účinky na Vaše zdraví a krásu budou zhruba stejné!

Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.