Což takhle dát si česnek, čili a cibuli?


Že Vám česnek nevoní, nemáte rádi cibuli a už vůbec byste nevzali do úst ani kousíček chilli papričky?

To je ale velká chyba! Konzumace těchto tří druhů koření je neuvěřitelně prospěšná lidskému zdraví!

Česnekové zajímavosti
Mnoho z nás automaticky považuje česnek za typicky české koření. Jak by také ne, když ho běžně přidáváme do bramboráku, pečeme na něm králíka, nebo si pochutnáváme na klasické česnečce. Toto koření k nám však původně přišlo ze Středomoří a na české zahrádce, stejně jako v kuchyni velmi rychle zdomácnělo. Jen si vzpomeňte na vynikající italskou nebo francouzskou kuchyni, které se bez česneku také neobejdou! Kromě toho, že česnek dodává pokrmům nezaměnitelnou chuť (ale i aroma, pročež se mu před důležitými společenskými událostmi raději vyhýbáme), výrazně přispívá k posilování imunity a má i další blahodárné účinky na lidské zdraví! Tak například pomáhá snižovat vysoký krevní tlak, rozšiřuje cévy, a tak zlepšuje krevní oběh. Užívání česneku je účinnou prevencí arteriosklerózy. Často se o něm hovoří také jako o přírodním antibiotiku, které nás rychle dokáže zbavit chřipky, nachlazení a podobných neduhů, či o jeho protirakovinných účincích. 

Bohužel lidé se slabším žaludkem, nebo ti, kdo mají problémy se žlučníkem, tuto aromatickou bylinu jen velmi těžko snáší. Těm můžeme doporučit buď užívání česnekových dražé v kapslích, nebo zkusit takovou úpravu česneku, která pro ně bude stravitelná. Například využít speciálních pečicích technologií, třeba ve švédském hrnci bez použití vody. 

Seznamte se s cibulí!
O cibuli se někdy můžete slyšet, že se jedná o sestru česneku. Již staří Římané znali její blahodárné účinky na lidský organismus, a proto jí lichotili přezdívkou „velká perla“. Cibule je výživná, působí antisepticky a harmonizuje činnost žláz, ty pohlavní nevyjímaje, a proto se o ní někdy hovoří také jako o afrodiziaku. Obsahuje zinek, který posiluje imunitu. Její použití ve světové teplé i studené kuchyni je velmi široké. Jako čerstvá se používá do zeleninových salátů. Kdo preferuje maso, si jí raději ozdobí plátek tlačenky.

V české kuchyni patří cibule mezi nepostradatelné součásti gulášů všeho druhu. Nebo kdo by neměl rád špekové knedlíky s orestovanou cibulkou? Nať jarní zelené cibulky je zase plná vitamínů a skvěle ozdobí každý talíř.

A co ještě dokáže tato rostlina, která je zeleninou i kořením zároveň? V kombinaci s medem Vás zbaví kašle, bolesti v krku a zmírní bolest na postiženém místě po bodnutí hmyzem. Stejně jako česnek pomáhá snižovat krevní tlak a díky obsahu kyseliny listové a vitamínu C zlepšuje krvetvorbu. 

Chilli se nebojte!
Po česnekových zajímavostech a seznámení s cibulí trochu přiostříme a podíváme se na pálivé čili papričky. Analgetikum, afrodiziakum a ještě k tomu skvělé koření, které pro labužníky znamená úžasný gurmánský zážitek! Tohle všechno můžeme říci o populárních papričkách, které pocházejí od indiánských zemědělců z Jižní Ameriky, odkud se rozšířily do celého světa. Fakt, že pálí jako čert, má na svědomí látka zvaná kapsaicin. Tato látka však zlepšuje imunitu, prokrvení orgánů a potenci! Vedle toho obsahuje vitamíny B, C a E. 

Jak vidíte, za to, že svému tělu dopřejete alespoň trošku chilli, budete bohatě odměněni. Pokud netrpíte žádnými žaludečními neduhy, problémy s jícnem, pálením žáhy, nebo nejste gravidní či kojící (přece jen malé děti mají ještě na čili dost času), dopřejte si občas alespoň kousíček pálivé papričky! Nemusíte si hrát na hrdiny! Koření můžete hned zajíst kouskem chleba a zapít sklenicí vody nebo piva! Pokud nemáte plechová ústa, doporučujeme Vám sladké chilli omáčky, které se vyznačují jemnějším složením, přesto skvěle zdůrazní chuť řady fádních pokrmů. Pozor jen na jejich vysoký obsah cukru!

Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.