Čokoládové záležitosti


Jakmile je řeč o čokoládě, většině z nás se vybaví tabulky této sladké nebo hořké pochoutky. Jak by také ne, vždyť v této podobě se s ní nejčastěji setkáváme na pultech obchodů.

Víte však, že v této podobě existuje čokoláda pouhých sto osmdesát let? Zajímá vás, v jaké podobě se konzumovala dříve? Nebo jaké jsou čokoládové radosti a slasti 21. století? Čtěte!


Ze stromu na stromeček
Milé dámy, milí pánové, čokoládová exkurze právě začíná. Jistě si pamatujete ze školy, že čokoláda je produktem z kakaa, které se vyrábí z kakaových bobů, což jsou plody jehličnatého stromu, který pochází z tropické jižní a střední Ameriky, volně roste v předhůří And, pěstuje se mezi obratníky. Najdeme ho v Mexiku, Ekvádoru, Kostarice, ve Venezuele nebo Brazílii. 70 % kakaových plantáží se však nachází v západní Africe. Kakaové boby jsou plody kakaovníku. Mají tvar lusku a váží kolem půl kilogramu. Uvnitř každého lusku se ukrývá několik desítek tučných semen. Avšak nevěřili byste, jak jsou tato semena hořká. Než se změní v lahodnou čokoládu, musí projít dlouhým procesem.


Čokoládový proces
Sklizené plody kakaovníku se uloží do krabic, přikryjí banánovými listy a nechají se několik dnů fermentovat. Během fermentace se nepříjemně hořká chuť bobů změní v příjemnou čokoládovou. Poté se boby usuší a pošlou do čokoládoven, kde se očistí, upraží a rozdrtí na kakaovou hmotu, která je základní surovinou pro výrobu čokolády. Následuje smíchání s ostatními přísadami (kondenzovaného mléka v případě mléčné čokolády), konšování (proces zjemňování a zlepšování chuťových vlastností čokolády), temperování a tvarování, a konečně zchlazování a balení. Zabalené čokoládové tabulky, tyčinky a figurky se konečně dostanou k mlsným jazýčkům. Jestliže některé čokoládové figurky najdou svůj domov na vánočním stromečku, můžeme říci, že kruh se zde uzavírá. Přetransformované kakaové boby se tak znovu octnou ve větvích jehličnanu.


Nápoj mocných a černé zlato
V 16. století Španělé přivezli čokoládu z říše Aztéků na evropský kontinent. Ta se v Evropě stala velmi oblíbeným nápojem. Byl to však nápoj, který běžní lidé jen tak neokusili. Nápoj mocných pili pouze králové a šlechtici královského dvora. V té době se kakaové boby dostaly také do oblasti alchymie, a to jako černé zrno. Tabulkovou čokoládu v jejím pevném skupenství tehdy nikdo neznal. V 18. století se kakaovník konečně dočkal svého vskutku honosného jména. Theobroma cacao totiž v překladu znamená potrava bohů. O to se zasloužil známý přírodovědec švédského původu Carl Linné.


Čokoláda v 21. století
Dnes si čokoládu můžeme koupit v každém běžném obchodě. Máme na výběr ze spousty druhů v různých cenových relacích. Je známé, že zdraví nejvíce prospívá tmavá hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa, pochopitelně v rozumném množství.

Snad každý stát vyrábí svou čokoládu. Především německy mluvící země a Belgie, jsou pověstné svou lahodnou čokoládou.

Dělá vám čokoláda dobře? Není divu. Je vědecky dokázáno, že čokoláda dokáže člověku zlepšit náladu. Není to tak dávno, co ji lékaři předepisovali proti depresi. Pokud někdo z vašich blízkých trpí depresí, můžete ho poslat třeba na čokoládovou masáž. (Nebo rovnou do čokoládových lázní.) Čokoládový zábal je vlastně takovou sladší variací klasického bahenního zábalu. Kromě toho, že zbaví lidské tělo škodlivin (obsahuje velké množství bioflavonoidních antioxidantů) a udělá dobře lidské mysli, pomáhá snižovat vysoký tlak a působí preventivně proti výskytu kardiovaskulárních chorob.

V případě menšího smutku (nebo i jen tak pro radost) postačí čokoládové fondue. Ve speciální mističce necháte rozpustit čokoládu, do které pak pomocí speciálních napichovátek namáčíte co vám chutná. Měkké sušenky, kousky perníku, různé druhy ovoce, například banán. Milí milovníci čokolády, nezapomínejte však na to, že tato pochoutka má velký obsah tuku a vysokou kalorickou hodnotu!  


Foto: Samphoto

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.