Cestujeme po Slovensku:
Vrcholky Nízkých Tater

09.09.2009 | Volný čas

Chcete vycestovat za krásou přírody do zahraničí, ale nechce se vám daleko? Zkuste vyrazit na Slovensko...

Nejvyšší vrcholky Nízkých Tater jsou dobře dostupné od severu z Liptovského Mikuláše Demänovskou dolinou a od jihu z Brezna Bystrou dolinou.

Demänovská dolina je jednou z nejznámějších a nejromantičtějších na Slovensku. Je dlouhá patnáct kilometrů a představuje hlavní centrum cestovního ruchu na sever od hlavního hřebene.
Sestává z dvou odlišných částí: horní, žulová přiléhá k hlavnímu hřebeni a zakončená lanovkou (Jasná - Luková). Čtvrtohorní zalednění zde dokládají morény a Vrbické pleso. Spodní část doliny je tvořena vápencovými útesy, jimiž se prodírá ledová říčka Demänovska, která vytéká z veřejnosti přístupného jeskynního komplexu a vlévá se do Váhu krátce před údolní nádrží Liptovská Mara.

Nízké Tatry tvoří především na severozápadě Siná (1560 m), na severovýchodě Krakova hoľa (1751 m), na jihovýchodě Ďumbier (2043 m) a na jihozápadě Poľana (1889 m). Ze středu jižní hrany tohoto čtyřúhelníku vyčnívá Chopok (2024 m), jehož úbočí od konečné stanice lanovky na Lukovou je častým východiskem turistů. Od lanovky je to ještě půldruhou hodinu strmého výstupu k vrcholu. Trendem mladé generace je vynášení jízdních kol na hřebenovku, z níž provádějí extrémní sjezdy do údolí na horských kolech. V zimě slouží lanovka lyžařům.

U vrcholu Chopoku se nachází Kamenná chata, jedna z turisticky nejnavštěvovanějších na celém Slovensku, od ní je za jasného počasí velmi krásný výhled do okolí. Odtud je také možné nastoupit sestup do Bystré doliny nebo začít přechod východní hřebenovkou přes nejvyšší vrchol Nízkých Tater, vrcholek Ďumbieru, k Chatě generála Milana Rastislava Štefánika (dříve Chata hrdinů SNP). 

Ve směru od Brezna je možné bystrou dolinou proti proudu Bystrianky dojít do turistického střediska Srdiečko, odkud je možné vyjet také až pod vrcholek Chopoku. Z kamenitých hřebenových partií jsou krásné výhledy a v kamenitých žulových svazích je možné nad pásmem kosodřeviny zahlédnout kamzíky i sviště.

V jižních svazích se v minulosti intenzívně těžila železná ruda a zlato. Pozůstatky důlní činnosti lze dosud nalézt téměř ve všech dolinách na úpatí Ďumbieru.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.